Florin Cîţu pune tunurile pe CJ-urile unde sunt pesedişti la conducere: Sunt bani, nu vor să îi dea

Autor: Mediafax Postat la 04 noiembrie 2020 153 afişări

Florin Cîţu pune tunurile pe CJ-urile unde sunt pesedişti la conducere: Sunt bani, nu vor să îi dea

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat, miercuri, că în majoritatea judeţelor unde PSD a câştigat alegerile locale sunt bani pentru plata salariilor celor care lucrează în servicii sociale. În restul CJ-urilor, Cîţu spune că sunt probleme,care vor fi rezolvate la rectificare bugetară.

„În spaţiul public (...) a apărut această dezbatere despre banii pentru Consiliile Judeţene şi în special banii pentru finanţarea serviciilor sociale, sistemul de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoanele adulte cu handicap. Există această dezbatere şi se aruncă vina pe Ministerul Finanţelor Publice (...). Avem foarte mulţi preşedinţi de Consilii Judeţene care şi-au bătut joc de banii pe care i-au primit de la Ministerul de Finanţe. Sunt unii dintre ei care au pierdut alegerile şi au lăsat visteria goală. Pe de altă parte, sunt alţii care au câştigat, de la socialişti, şi în continuare îi mint pe oameni şi spun că problema este la Ministerul de Finanţe. Aceşti preşedinţi de consilii judeţene îi mint pe oameni”, a spus ministrul Florin Cîţu.

Potrivit ministrului Finanţelor, în anul 2020, prin legea bugetului de stat şi rectificările bugetare s-a stabilit şi s-a asigurat finanţarea de la bugetul de stat din sumele defalcate de TVA a 60% necesar de finanţat al acestor servicii sociale, iar restul de 40% era obligaţia judeţelor de a asigura din venituri proprii, inclusiv din TVA din echilibrare.

„Deci, 60% bugetul de stat, 40% din venituri proprii. Vorbim de TVA şi TVA din echilibrare. Mai mult, pentru a susţine acest sector, în anul 2020, prin legea bugetului de stat pe anul 2020 nr. 5 din 2020 s-a dat posibilitatea ca judeţele se poate utiliza excedentul bugetar local acumulat din anii precedenţi şi pentru finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap. Legea spune foarte clar, până modificat-o noi prin legea bugetului: excedentul din anii precedenţi se folosea doar pentru investiţii. Am dat voie în acest an ca din excedent să se folosească bani şi pentru finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap”, a explicat Cîţu.

Ministrul a spus că sumele asigurate de la bugetul de stat în acest an au fost de 1,23 miliarde lei, iar până la 31 octombrie s-au cheltuit 1,17 miliarde de lei.

„Deci se spune că nu sunt bani acolo că este nevoie acolo de bani. Au fost alocaţii 1,23 de miliarde, s-au cheltuit 1,17 miliarde de lei. Deci bani sunt la consilii judeţene. Se constată astfel că judeţele au folosit sumele alocate de la bugetul de stat fără a asigura partea de 40% din venituri proprii şi TVA de echilibrare”, a mai spus ministrul.

De asemenea, Cîţu a mai spus că la 31 octombrie 2020, situaţia pe judeţe şi municipiul Bucureşti cu privire la disponibilităţile secţiunii de funcţionare arată că era la dispoziţie 1,3 miliarde de lei şi excedentul din anii precedenţi rămas neutilizat, de 2 miliarde.

„Consiliile Judeţene mai iau până la finalul anului încă 514 milioane de folosit. Nu există niciun motiv pentru a nu plăti salariile. Se creează această problemă falsă în spaţiul public”, a mai spus ministrul Finanţelor, care a dat exemplul judeţului Neamţ, unde este preşedinte Ionel Arsene (PSD), despre care spune că „este dintre cei mai vocali”.

Cîţu spune că judeţul Neamţ are disponibil în secţiunea de funcţionare la 31 octombrie 2020 19,7 milioane lei şi excedent din anii anteriori rămas neutilizat la data de 31 octombrie 2020, 45,1 milioane lei. De asemenea, Cîţu spune că şi din TVA defalcat, judeţul Neamţ mai re bani.

„Această situaţie este întâlnită în mai toate consiliile uudeţene unde există PSD în continuare la conducere (...). Există bani, nu vor să îi dea.Acest lucru trebuie să se oprească! Aceşti preşedinţi de consilii judeţene trebuie să plătească salariile, au bani din accident şi trebuie să oprească această imagine falsă şi presiunea asupra Ministerului de Finanţe Publice. (...) E adevărat, sunt şi consilii judeţene unde există o problemă, în special unde pesediştii au pierdut. Acolo au venit alţi preşedinţii de consilii judeţene şi acolo sunt nişte probleme şi le vom rezolva la rectificarea bugetară sau în perioada următoare, acolo unde au fost oameni care au lăsat aceste consilii fără niciun ban”, a conchis Florin Cîţu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
citu,
salariu,
psd,
bani,
consiliul judetean

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

ALEPH STORY: Cum au vândut toate guvernele cea mai valoroasă resursă a României în Occident, punând în pericol chiar viitorul ţării? O discuţie cu Cristian Hostiuc, ZF şi Costi Mocanu, Aleph News-STIU

ZF.ro
Este OFICIAL! Un nou brand de modă cu preţuri mici a intrat în România. Reduceri de 80% la peste 3.000 de mărci Este OFICIAL! Un nou brand de modă cu preţuri mici a intrat în România. Reduceri de 80% la peste 3.000 de mărci
Criza accelerează puternic aceste joburi. În ce zonă trebuie să vă uitaţi pentru viitor
Mediafax
Riadul neagă orice împlicare în asasinarea directorului programului  nuclear din Iran: „Nu este politica Arabiei Saudite să se lanseze în asasinate” Riadul neagă orice împlicare în asasinarea directorului programului nuclear din Iran: „Nu este politica Arabiei Saudite să se lanseze în asasinate”
Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a aprobat vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer / BioNTech pentru utilizare pe scară largă
MonitorulApararii
Aliaţi şi inamici ai României, cei dintotdeauna şi cei de acum Aliaţi şi inamici ai României, cei dintotdeauna şi cei de acum
1 Decembrie, prin ani. Povestea continuă
MonitorulPartidelor
Nicuşor Dan anunţă cu cine votează la parlamentare Nicuşor Dan anunţă cu cine votează la parlamentare
Politician, înaintea alegerilor parlamentare: E disperare mare
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Vinovaţii fără vină COMENTARIU Valeriu Şuhan: Vinovaţii fără vină
Victimă a violenţei domestice ne întoarcem la ei pentru că nu avem alte pârghii. Ce se află în spatele lui ”se va schimba”

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.