Fermierii britanici duc dorul românilor şi bulgarilor care mergeau la cules: Agenţiile de recrutare reclamă faptul că românii nu mai pleacă la muncă în străinătate ca înainte

Autor: Alex Ciutacu Postat la 02 august 2018 599 afişări

Fermierii britanici duc dorul românilor şi bulgarilor care mergeau la cules: Agenţiile de recrutare reclamă faptul că românii nu mai pleacă la muncă în străinătate ca înainte

Cu o liră sterlină slabă şi o situaţie economică bună în restul lumii, Marea Britanie nu mai promite prospecte de trai atât de ispititoare ca în trecut şi nu mai găseşte atât de uşor angajaţi sezonieri, scrie The Guardian.

„Acesta este cel mai greu an”, spune Alexandru Barbacaru, director al Est-Vest Services, o agenţie care recrutează forţă de muncă din România pentru locuri de muncă temporare în Marea Britanie.

Barbacaru explică dificultăţile din ce în ce mai mare cu care se confruntă companii precum a lui, care au furnizat timp de mulţi ani mână de lucru pentru fermele din Maria Britanie, atunci când a fost vorba de cules sau de alte procese specifice agriculturii.

„În urmă cu trei ani, am adus aproximativ 5.000 de persoane. Anul acesta vom acoperi probabil 3.000-3.500 de poziţii”, spune el. „În luna iunie am cheltuit aproximativ 2.000 de dolari pe reclame Facebook de recrutare. Anul  trecut nu a fost nevoie să investim deloc în acest tip de promovare”.

Fermele britanice s-au bazat mult timp pe forţă de muncă sezonieră din estul Europei, iar în ultimii ani muncitorii au venit majoritar din state precum România şi Bulgaria.

Cu toate acestea, din cauza Brexitului, a lirei slabe şi a situaţiei economice optimiste din restul continentului, fermele din Marea Britanie nu mai promit un trai atât de bun, iar agenţiile de recrutare găsesc din greu forţa de muncă necesară.

„Anul acesta va fi unul în care anumite ferme vor învăţa o lecţie”, spune Barbacaru, care activează de 20 de ani în industrie. Compania sa a început să se concentreze pe recrutări pentru profesii care necesită pregătire, precum sudori sau bucătari.

Acesta arată spre un mesaj primit de la o fermă scoţiană care cere aproximativ 100 de angajaţi „urgent”, pentru a-şi demonstra argumentul.

„Mulţi fermieri sunt obişnuiţi să se ducă la angajaţii lor şi să le spună că au nevoie de încă 30-40 de persoane, iar angajaţii ar fi avut în aproximativ o săptămână câţiva prieteni care să aplice pentru job. Nu se mai întâmplă aşa ceva. Nu mai sunt muncitori aici, iar şomajul este extrem de redus. Anul trecut probabil au simţit puternic acest fenomen, iar anul acesta îl vor simţi şi mai puternic”, spune Barbacaru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marea britanie,
romani,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.