Fabius condiţionează un acord asupra programului nuclear iranian de inspectarea bazelor militare

Autor: Gaidau Ion Postat la 28 mai 2015 32 afişări

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat, miercuri, că Franţa va accepta acordul asupra programului nuclear al Iranului doar cu condiţia efectuării unor verificări la toate instalaţiile iraniene, relatează Le Monde în pagina electronică.

"Franţa nu va accepta (acordul asupra programului nuclear al Iranului) dacă nu se va stabili în mod clar efectuarea unor verificări la toate instalaţiile iraniene, inclusiv la bazele militare", a afirmat şeful diplomaţiei franceze.

În contextul în care marile puteri şi Iranul trebuie să încheie un acord final până la 30 iunie, Abbas Araghchi, numărul doi al echipei iraniene de negociatori, nu a exclus, miercuri, posibilitatea ca discuţiile asupra programului nuclear al Teheranului să se prelungească după această dată.

Ghidul Suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care are putere de decizie asupra dosarului nuclear, a exclus, în cursul săptămânii trecute, posibilitatea ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să inspecteze bazele militare şi să chestioneze oamenii de ştiinţă, evocând suveranitatea şi interesele naţionale.

"Mi-ar plăcea ca toate puterile (...) să adopte poziţia franceză cu privire la acest punct", a insistat Fabius.

"Suntem în favoarea unui acord, dar nu pentru unul care i-ar permite Iranului să aibă bomba atomică. Aceasta este poziţia Franţei", a subliniat el.

Capitolul privind efectuarea unor inspecţii internaţionale la complexe nucleare iraniene este unul dintre cele mai delicate ale negocierilor angajate între Teheran şi Grupul P5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, plus Germania). Iranul şi marile puteri sunt angajate de peste 20 de luni în negocieri intense.

Acordul final trebuie să garanteze caracterul paşnic al programului nuclear al Teheranului, suspectat că ascunde o componentă militară, şi să anuleze, în contrapartidă, sancţiunile internaţionale care afectează economia Iranului. Încă de la începutul negocierilor, conduse în special de Statele Unite şi Iran, Franţa a adoptat o poziţie mai dură, spre deosebire de partenerii săi, de teama ca Washingtonul să nu facă prea multe concesii pentru a obţine un acord istoric.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
IRAN,
NUCLEAR
/actualitate/fabius-conditioneaza-un-acord-asupra-programului-nuclear-iranian-de-inspectarea-bazelor-militare-14351139
14351139
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.