Eruptia vulcanului din Islanda in imagini: nori de fum in cer, ploi de cenusa peste pamant (GALERIE FOTO)

Postat la 25 mai 2011 180 afişări

La un an de la eruptia vulcanica din Islanda care a provocat cele mai mari daune traficului aerian european de la razboiul mondial incoace, reintrarea brusca in activitate a unui alt vulcan, Grimsvotn, le-a pus probleme atat localnicilor, cat si calatorilor care au fost nevoiti sa-si amane calatoriile cu avionul.

Norul de cenusa l-a silit pe presedintele american Barack Obama sa-si scurteze vizita in Irlanda si a determinat anularea intr-o singura zi a 500 de zboruri aeriene in Europa. Si desi eruptia propriu-zisa, inceputa duminica, a dat semne ca s-a incheiat miercuri, efectul ei continua: norii de cenusa degajati sunt asteptati sa ajunga joi in Franta si Spania.

In Islanda, cei mai afectati au fost locuitorii din zonele invecinate calotei glaciare Vatnajokull, din cauza ploilor de cenusa vulcanica ("öskufall") cazute pe pamant, care au acoperit cladirile, drumurile si vehiculele, ingreunand circulatia. Oamenii si-au pus masti de gaze spre a evita sa inhaleze particulele de cenusa, iar fotografii agentiilor de presa au surprins inclusiv animale moarte, zacand la pamant ingropate in cenusa.

Vulcanul Grimsvotn este unul dintre cei sapte situati sub calota glaciara Vatnajokull, cea mai mare din Europa si care ocupa peste 8% din teritoriul Islandei. Cele mai importante eruptii de la Grimsvotn au avut loc in 1922, 1933, 1934, 1938, 1945, 1954, 1983, 1998 si 2004, cu o durata de la o zi pana la trei saptamani. Niciuna nu a dus la perturbari ale traficului de genul celei provocate de eruptia din 2010 a vulcanului Eyjafjallajokull.

Trezirea vulcanului era asteptata de geologi inca din noiembrie, cand gheata a inceput sa se topeasca in imprejurimile acestuia.

Sursa foto: Boston.com

Urmărește Business Magazin

/actualitate/eruptia-vulcanului-din-islanda-in-imagini-nori-de-fum-in-cer-ploi-de-cenusa-peste-pamant-galerie-foto-8285686
8285686
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.