Erdogan face prima mutare pentru redresarea economică a Turciei: Liderul de la Ankara îl numeşte pe Mehmet Simsek în funcţia de ministru al Trezoreriei şi Finanţelor. Revenirea lui Simsek la şefia Finanţelor va marca reimplementarea unor măsuri economice convenţionale pentru combaterea inflaţiei

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 02 iunie 2023 36 afişări

Erdogan face prima mutare pentru redresarea economică a Turciei: Liderul de la Ankara îl numeşte pe Mehmet Simsek în funcţia de ministru al Trezoreriei şi Finanţelor. Revenirea lui Simsek la şefia Finanţelor va marca reimplementarea unor măsuri economice convenţionale pentru combaterea inflaţiei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl va numi pe Mehmet Simsek în funcţia de ministru al Trezoreriei şi Finanţelor, potrivit unor persoane direct implicate în problemă. Revenirea lui Simsek va marca reîmplementarea unor măsuri economice convenţionale, menite să consolideze încrederea pieţei după alegeri, raportează Bloomberg.

Este de aşteptat ca Simsek, în vârstă de 56 de ani, să normalizeze politicile economice, după ce Turcia a urmărit ani de zile o abordare neconvenţională care a dus la o inflaţie galopantă, potrivit persoanelor amintite.

Erdogan, cunoscut pentru seria de intervenţii agresive în politica monetară a statului, va trebui să îi acorde lui Simsek suficientă autonomie pentru a convinge observatorii că schimbarea este veritabilă. Preşedintele a fost reales duminică, prelungindu-şi astfel mandatul de peste două decenii la putere.

Acţiunile turceşti au crescut semnificativ în urma veştii numirii noului ministru. Randamentul obligaţiunilor turceşti pe 10 ani în dolari a coborât la 9,32%, cel mai scăzut nivel din 12 mai. De asemenea, lira se tranzacţiona cu 0,3% mai slab faţă de dolar la ora 9:57 la Istanbul.

Erdogan şi Simsek au refuzat să comenteze veştile în cauză. Preşedintele îşi va anunţa sâmbătă noul guvern.

Investitorii au fost pe muchie de cuţit de când Erdogan a obţinut victoria în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 28 mai, lira înregistrând minime record în urma victoriei electorale a preşedintelui. În discursul său de după scrutin, Erdogan s-a angajat să instaleze „o echipă de finanţe cu credibilitate internaţională" care să redreseze Turcia din punct de vedere economic.

Simsek, un fost strateg de la Merrill Lynch, respectat de investitori pentru opiniile economice ortodoxe pe care le manisfestă, poate fi omul perfect pentru Erdogan în acest moment.

El este deja un nume familiar pentru liderul turc, lucrând atât ca ministru de finanţe, cât şi ca viceprim-ministru în cabinetele anterioare ale lui Erdogan. Simsek a demisionat în 2018, în timpul tranziţiei Turciei către un sistem prezidenţial care i-a sporit lui Erdogan puterile executive.

Simsek a respins ofertele lui Erdogan la începutul acestui an, declarând că nu va lua parte la politica actuală a preşedintelui turc. După victoria de duminică în alegeri, cei doi au reîntrat în dialog, Simsek acceptând să facă parte din guvern în schimbul autonomiei ministerului pe care îl va conduce.

Chiar dacă Simsek îşi asigură autonomia de care are nevoie pentru a repara finanţele naţiunii după ani de politici neortodoxe, oficialii rămân sceptici cu privire la răbdarea lui Erdogan.

Preşedintele este ferm convins că ratele scăzute ale dobânzilor reduc inflaţia, o idee care contravine direct modului în care majoritatea băncilor centrale îşi elaborează politicile. Naci Agbal, ultimul „bancher central ortodox” care a servit sub Erdogan, a fost demis în 2021, la doar patru luni de la preluarea postului, pentru că a crescut ratele în mod agresiv.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.