Energia adusă din Bulgaria şi Ucraina a aprins becurile în România în primul trimestru. Cantităţile totale importate au fost în scădere

Autor: Roxana Petrescu Postat la 19 mai 2021 41 afişări

Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Ucraina sunt statele vecine de la care România împrumută energie sau trimite peste graniţe în cazul unui excedent. În ultimii ani însă, România a devenit importator net de elec­tricitate, depinzând astfel de vecinii săi pentru acoperirea cererii interne.

Energia adusă din Bulgaria şi Ucraina a aprins becurile în România în primul trimestru. Cantităţile totale importate au fost în scădere

Importurile de energie au reprezentat 2% din consumul intern net din primul trimestru al anului, arată datele Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei. Bulgaria şi Ucraina au fost cei mai „generoşi“ parteneri de achiziţii de energie ai României în perioada analizată.

Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Ucraina sunt statele vecine de la care România împrumută energie sau trimite peste graniţe în cazul unui excedent. În ultimii ani însă, România a devenit importator net de elec­tricitate, depinzând astfel de vecinii săi pentru acoperirea cererii interne.

Acelaşi lucru a fost vizibil şi în primul trimestru al anului, când România a adus de peste graniţe 268 GWh de energie, circa 2% din consumul intern, Bulgaria şi Ucraina fiind ţările de unde s-au făcut cele mai mari achiziţii. Cantitatea importată în primul trimestru este totuşi cu 45% mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut în contextul în care cererea internă a crescut cu 4%, arată tot datele Transelectrica.

„În structura mixului de producţie, în perioada ianuarie –martie 2021comparativ cu perioada similară a anului 2020, s-a înregistrat o scădere a componentei termo de aproximativ 2,5%, a componentei nuclear cu 6,6% şi a componentei regenerabile cu 12,2%.“

„Creştere s-a înregistrat din surse hidro, în procent de 41%“, spune compania naţională de transport al energiei.

Pe de altă parte, pentru intervalul ianuarie –martie 2021se observă că cea mai mare pondere 34,8% este reprezentată de componenta termo urmată de componenta hidro 31,9%, iar energia produsă din surse regenerabile şi nucleară are o pondere de aproximativ 15,8% şi respectiv 17,5%.

Legat de anul trecut, Transelectrica precizează că sectorul energetic a resimţit şi el impactul crizei de coronavirus, efectele negative resimţindu-se în special în sectorul surselor de energie regenerabilă care depinde în foarte mare măsură de importul de componente, în special din China.

„La nivel european, pandemia a adus provocări pentruoperatorii de reţea care au trebuit să gestioneze volume crescute de energie regenerabilă intermitentă într-un mediu cu cerere redusă, cu mai puţine centrale termice la dispoziţie pentru echilibrare, în general reţelele reuşind să facă faţă situaţiei şi dovedindu-şi capacitatea de a face faţă afluxului crescut al surselor regenerabile de energie care uneori au depaşit procente semnificative în unele state member“, mai precizează Transelectrica.

Transelectrica (TEL) a terminat primele trei luni ale anului cu un profit net de 82 de milioane de lei, cu 6% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul unui control mai riguros al costurilor. În perioada analizată, veniturile au crescut cu 20% pe fondul redresării consumului intern de energie.

„Veniturile totale operaţionale realizate în T1 2021 au înregistrat o creştere de 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior (726 mil. lei în T1 2021 faţă de 603 mil lei în T1 2020), determinată în principal de creşterea cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor, de majorarea tarifului mediu de transport şi de creşterea veniturilor realizate pe piaţa de echilibrare.“

Mai departe, compania a accelerat ritmul investiţiilor, astfel că la finalul primului trimestru lucrările realizate aveau o valoare de 82,5 milioane de lei, faţă de valoarea de 52 de milioane de lei din 2020.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.