Elon Musk: Jeff Bezos s-a retras de la conducerea Amazon pentru „a intenta full-time procese împotriva SpaceX”. Cum a început rivalitatea dintre cei doi miliardari

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 30 august 2021 288 afişări

Elon Musk: Jeff Bezos s-a retras de la conducerea Amazon pentru „a intenta full-time procese împotriva SpaceX”. Cum a început rivalitatea dintre cei doi miliardari

În primii ani ai secolului XXI, doi dintre cei mai celebri directori executivi din lume, Elon Musk şi Jeff Bezos, au dezvoltat o rivalitate care avea să le definească o parte din activităţi în următorii 17 ani , scrie Business Insider.

Cei doi executivi s-au luptat unul împotriva celuilalt cu privire la ambiţiile spaţiale pe care le împărtăşesc – Musk conduce SpaceX, iar Bezos deţine Blue Origin – însă situaţia nu s-a oprit aici: Musk l-a numit „copiator” pe Bezos din cauza programului de sateliţi din cadrul Amazon şi a criticat practicile de business ale companiei. În schimb, Amazon şi Blue Origin au intentat o serie de procese împotriva concernului SpaceX.

Musk şi Bezos sunt unii dintre cei mai puternici miliardari din lume. Bezos este în prezent cel mai bogat la nivel mondial şi a părăsit recent funcţia de CEO al Amazon, implicându-se tot mai mult în operaţiunile Blue Origin. Între timp, Musk ocupă funcţia de CEO atât pentru Tesla, cât şi pentru SpaceX.

Bezos a lansat Amazon în 1994, companie pe care a listat-o la bursă trei ani mai târziu. Astfel, la începutul anilor 2000, Amazon nu era nici pe departe gigantul din ziua de azi, urmând să dureze câţiva ani până să lanseze platforma de streaming Prime şi serviciul de infrastructură cloud Amazon Web Services.

Însă Bezos a fost interesat dintotdeauna de spaţiu. El a declarat pentru Miami Herald în 1982, după ce a absolvit liceul ca şef de promoţie, că îşi doreşte să creeze colonii pentru milioane de oameni în spaţiul cosmic. Drept rezultat al ambiţiilor sale de a părăsi Pământul, Bezos a creat în 2000 Blue Origin, un startup concentrat asupra zborurilor spaţiale.

În aceea perioadă, Musk a vândut Zip2, un startup lansat cu fratele său, Kimbal, către Compaq pentru aproximativ 300 de milioane de dolari, lucrând la acea vreme asupra sistemului de plăţi PayPal, vândut către eBay pentru 1,5 miliarde de dolari.

Musk a obţinut circa 160 de milioane de dolari în urma vânzării PayPal, bani pe care i-a folosit pentru a lansa SpaceX, în 2002.

„La început nu mi-am lăsat prietenii să investească deoarece credeam că îşi vor pierde banii. Preferam, în schimb, să îmi pierd proprii mei bani”, reiese dintr-un interviu oferit în 2018 de Musk.

În 2004, Blue Origin şi SpaceX se aflau încă în faza incipientă a activităţilor – niciuna dintre cele două companii nu realizase vreo lansare.

Însă acest fapt nu a putut opri declanşarea rivalităţii. Aparent, discuţia dintre Musk şi Bezos nu s-a terminat cu bine când cei doi s-au întâlnit pentru a vorbi despre viitoarele proiecte privind dezvoltarea unor rachete reutilizabile.

„M-am străduit să îi ofer cele mai bune sfaturi de care eram în stare, ignorându-le în mare parte pe toate”, a spus Musk în urma întâlnirii, conform cărţii „The Space Barons”, de Christian Davenport.

Ambiţia spaţială a lui Jeff Bezos l-ar putea costa miliarde de dolari. Şeful Amazon vrea să plătească 2 miliarde de dolari pentru a reintroduce Blue Origin în cursa cu SpaceX

Rivalitatea a continuat în 2013. Pe atunci, SpaceX încerca să obţină acces exclusiv la o rampă de lansare a NASA. Blue Origin (împreună cu United Launch Alliance, un rival al SpaceX) a realizat un protest formal prin intermediul căruia intenţiona să blocheze accesul la rampa de lansare al companiei lui Musk. Bezos a propus astfel convertirea rampei într-un „port spaţial deschis tuturor companiilor specializate”.

Musk a numit mişcarea o „tactică mincinoasă de blocare” şi a folosit ocazia pentru a ataca din nou Blue Origin. Într-un final, SpaceX a câştigat drepturile de folosire a rampei.

Mai recent, Musk a scris pe Twitter că „Bezos s-a retras pentru a intenta full-time procese împotriva SpaceX”. Afirmaţia vine în condiţiile în care o subsidiară a Amazon a depus un protest în cadrul Comisiei Federale pentru Comunicaţii cu privire la programul de lansare de sateliţi al SpaceX.

Amazon angajează echipa dedicată sateliţilor de internet din cadrul Facebook, într-o lovitură adresată direct companiei SpaceX

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
amazon,
miliardari,
ceo,
sateliti,
critici,
executivi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.