Elevii, despre gratuităţile la transport: Guvernul urăşte elevii, îi vrea condamnaţi la sărăcie

Autor: Petru Mazilu Postat la 04 martie 2021 32 afişări

Asociaţiile de elevi din România susţin că Guvernul vrea să emită o Ordonanţă de Urgenţă care elimină gratuitatea la transport din Legea educaţiei. Reprezentanţii elevilor critică intenţia şi îi cer ministrului Educaţiei să înceteze acţiunile împotriva elevilor săraci.

Elevii, despre gratuităţile la transport: Guvernul urăşte elevii, îi vrea condamnaţi la sărăcie

Potrivit elevilor „Guvernul României, la iniţiativa Ministerului Educaţiei şi cu complicitatea Ministerului Transporturilor şi Dezvoltării, vrea să condamne elevii din România la abandon şcolar printr-o ordonanţă care elimină gratuitatea la transportul judeţean şi interjudeţean rutier prevăzută în Legea educaţiei naţionale”.

Conform legii, elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Totuşi, elevii susţin că în cazul transportului judeţean, obligaţiile autorităţilor locale şi ale celor centrale au fost ignorate .

„La nivel judeţean nu au fost încheiate contracte aşa cum prevede Legea serviciilor transport public local 92/2007 şi în conformitate cu Regulamentul european 1370/2007, acest lucru rezultând la zeci de mii de elevi navetişti care şi-au achiziţionat din buzunarul propriu abonamente de călătorie, deşi ar fi trebuit să beneficieze de ele în mod gratuit. La nivel central, autorităţile nu au prevăzut banii necesari în bugetul de stat, fapt ce a urmărit tergiversarea respectării Legii nr. 226/2020. Guvernul, împreună cu consiliile judeţene au obligaţia de a pune în aplicare gratuitatea la transport, exact aşa cum prevede legea”, susţin asociaţiile de elevi prin intermediul unui comunicat de presă.

Elevii au acuzaţii grave la adresa guvernanţilor.

„De 8 ani de zile sunt aceleaşi discuţii, ne-am săturat! După ce am reuşit sa avem o lege foarte bună care prevede transportul gratuit pentru elevi, Guvernul vrea să o schimbe. Scopul Guvernului în aceste momente este de a pune interesele transporturilor pe primul loc, uitând de elevii aflaţi în nevoie şi care au nevoie de măsuri clare pentru a avea acces la educaţie. Legea trebuie aplicată şi orice tentativă de amânare a acestui lucru arată că nepăsarea faţă de elevi a ajuns la cote maxime. Se pare că în fiecare an, decidenţii vin cu o nouă variantă prin care să se scutească de la respectarea şi punerea în aplicare a legii. De ani de zile suntem bătaia de joc a Guvernului. După ce că în perioada pandemiei statul nu aţi fost în stare să asiguraţi accesul la educaţie, acum când elevii pot merge fizic la şcoala să recupereze o parte din materie, îi obligaţi să facă eforturi financiare uriaşe sau chiar să stea acasă şi să nu mai meargă la cursuri. Este deja destul de clar că şi acest Guvern urăşte elevii şi studenţii şi îi vrea condamnaţi la sărăcie” a declarat Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

400.000 de elevi sunt supuşi discriminării, precizează reprezentanţii asociaţiilor care semnează protestul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
elevi,
transport,
guvern

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.