El este responsabil pentru transformarea oraşului Dubai într-unul global

Autor: Ioana Matei Postat la 18 noiembrie 2015 1346 afişări

El este responsabil pentru transformarea oraşului Dubai într-unul global

Şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum este vicepreşedintele şi prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite şi emirul Dubaiului. De la ascensiunea sa, în 2006, a adoptat numeroase reforme în guvernul Emiratelor Arabe Unite, iar în 2010 şi-a exprimat dorinţa de a face din Dubai „unul dintre cele mai bune oraşe din lume“ până în 2021.

Este responsabil de transformarea oraşului Dubai într-unul global, precum şi de lansarea unor companii ce includ operatorul aerian Emirates, DP World şi Jumeirah Group. Multe dintre acestea sunt deţinute de grupul cu afaceri diversificate Dubai Holding, ce se află în proprietatea sa în proporţie de 99,67%. Şeicul Mohammed este al treilea din cei patru fii ai şeicului Rashid bin Saeed Al Maktoum (membri ai familiei conducătoare a Dubaiului). De la vârsta de patru ani, a fost educat în particular, iar în 1955 şi-a început educaţia formală la Şcoala Al Ahmedia. La 10 ani s-a mutat la şcoala Al Schaab, iar doi ani mai târziu, la liceul din Dubai. În 1966 s-a înscris împreună cu un văr la Bell Educational Trust, în Regatul Unit. La data de 2 decembrie 1971, odată cu fondarea Emiratelor Arabe Unite, a devenit primul ministru al apărării al ţării.

Şeicul Mohammed este responsabil de crearea şi de creşterea rapidă a mai multe afaceri din Dubai, prin cele două grupuri pe care le deţine, Dubai World şi Dubai Holding. Dubai World a fost lansat în 2006, ca un holding destinat consolidării activelor ce includ compania de logistică DP World, dezvoltatorul de proprietăţi Nakheel Properties şi compania de investiţii Istithmar World. Cu mai mult de 50.000 de angajaţi în peste 100 de oraşe din întreaga lume, grupul are activităţi în real estate, logistică şi alte domenii în Statele Unite ale Americii, Regatul Unit şi Africa de Sud.

Dubai Holding este axat pe dezvoltarea şi managementul ospitalităţii, parcuri de business, imobiliare şi telecomunicaţii prin companii precum Jumeirah Group, TECOM Investments, Dubai Properties Group şi Emirates International Telecommunications. Şeicul Mohammed este responsabil şi de lansarea operatorului aerian Emirates, în 1985, în urma unui buget de investiţii de 10 milioane de dolari, precum şi de dezvoltările de pe aeroportul internaţional Dubai şi Dubai World Central - aeroportul internaţional Al Maktoum. A fost de asemenea iniţiatorul proiectului operatorului aerian low-cost FlyDubai. În 1996, a fost decretat de fratele său mai mare Prinţul Încoronat al Dubaiului. După o conducere formală, a devenit conducătorul real al Dubaiului zece ani mai târziu, după moartea fratelui său. Ulterior, a fost ales de Consiliul Federal Naţional vicepreşedinte al EAU, iar ulterior a fost nominalizat prim-ministru.  În 2010 a anunţa lansarea programului Vision 2021, un plan strategic pe termen lung ce are ca scop transformarea oraşului.

Burj al Arab a fost inaugurat în 1997 ca răspuns al dorinţei sale de a crea o clădire iconică şi a fost prima clădire aflată în managementul firmei Jumeirah. Burj Khalifa, lansat în 2010, a fost construit tot la iniţiativa sa şi a fost descris de el drept un simbol al mândriei nu doar pentru cetăţenii emiratelor, dar şi pentru toţi arabii. A lansat şi proiectul arhipelagului în formă de palmier Palm Islands (trei arhipelaguri palmier, din care doar Palm Jumeirah a fost dezvoltată până în prezent). Printre pasiunile sale se numără echitaţia - este proprietarul Darley Stud, cea mai mare operaţiune de creştere de cai din lume, cu firme în SUA, Irlanda, Anglia şi Australia, iar caii săi au primit numeroase premii internaţionale. Deţine şi iahtul Dubai, al treilea cel mai mare din lume, cu o lungime de 162 de metri. Averea familiei sale este estimată în prezent la aproximativ 4 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/el-este-responsabil-pentru-transformarea-orasului-dubai-intr-unul-global-14890163
14890163
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.