Efectul obligativităţii măştilor conforme. Producător român: Comenzile pentru măştile respiratorii tip FFP 2 s-au dublat în ultimele 72 de ore

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 06 ianuarie 2022 161 afişări

Cererea pentru măşti chirurgicale sau respi­ratorii de tip FFP2 a explodat în cazul a doi pro­ducători români, odată cu pro­pu­nerea autorităţilor ca doar aceste două tipuri de protecţie să fie folosite.

Efectul obligativităţii măştilor conforme. Producător român: Comenzile pentru măştile respiratorii tip FFP 2 s-au dublat în ultimele 72 de ore

Autorităţile vor să impună purtarea măştilor medicale sau a celor respiratorii tip FFP2 la exterior Până acum, şi măştile textile erau acceptate, însă acestea nu oferă nicio protecţie în faţa virusului, spun specialiştii.

Cererea pentru măşti chirurgicale sau respi­ratorii de tip FFP2 a explodat în cazul a doi pro­ducători români, odată cu pro­pu­nerea autorităţilor ca doar aceste două tipuri de protecţie să fie folosite.

Şi creşterea galopantă a numărului de cazuri de COVID-19 din cauza variantei Omicron, mult mai contagioasă, îi deter­mină pe oameni să cumpere mai multe măşti, spun producătorii locali.

„Comenzile pentru măştile respiratorii tip FFP 2 s-au dublat în ultimele 72 de ore. Măştile chirurgicale au o permeabilitate mare şi facilitează utilizatorului o respiraţie uşoară, însă când vine vorba de o protecţie sigură împotriva COVID-19, cele mai eficiente sunt măştile respiratorii de tip FFP2 şi măştile FFP3. Măştile respiratorii sunt măşti de protecţie folosite înainte de pandemie în industrie şi au o mare eficienţă de filtrare la particula de 0,3 microni, deci la particula de COVID-19“, a explicat Vasile Ene, director general Eversted.

Brandul Eversted este deţinut de compania Filtre Aer Curat, un business 100% românesc, fiind înfiinţat în urmă cu circa 40 de ani, având domeniul de activitate încă de la început în producţia de filtre de aer. Compania mai are o fabrică în judeţul Prahova, unde sunt produse măşti. Capacitatea de producţie este de 3 milioane de măşti chirurgicale şi de 750.000 de măşti respiratorii (FFP 2 şi 3) lunar.

Nu toţi producătorii produc însă şi măşti de tip FFP2 sau 3.

„Nu producem acest tip de mască (FFP2 – n.red.). Nu ştim încă dacă vom intra pe această nişă, e greu să trecem la fabricarea acestor măşti, trebuie să cumpă­răm alte utilaje. Producem măşti chirur­gicale tip 2R. A crescut cere­rea, mulţi se aşteaptă să explo­deze pan­demia şi au început să îşi re­facă stocurile. Noi lucrăm pentru firme mari care iau pentru an­ga­jaţi“, a spus Cristian Dumi­trescu, directorul general al Time Inter­national, fosta Filatură din Alexan­dria, judeţul Teleorman, care la jumătatea anului 2020 a început producţia de măşti chirurgicale.

Nici Dan Cosman, acţionarul companiei Coramed, care pro­duce, alături de alte echipamente de protecţie necesare în spitale, şi măşti chirurgicale, nu vede reali­zabilă intrarea pe nişa de pro­ducţie a măştilor FFP2. Motivele ţin de faptul că fluxurile de producţie sunt diferite, ceea ce ar însemna achiziţia unor utilaje noi. Coramed are o unitate de pro­ducţie în Călan, judeţul Hune­doara şi este o companie deţinută de antreprenorii români Daniel şi Claudia Cosman. „În portofoliul firmei Coramed există măştile chirurgicale, de unică folosinţă, care au nivelul cerut de actuala legislaţie şi de propunere. Noi susţinem această decizie (de impunere a folosirii măştilor conforme – n. red.) pentru că ne dăm cu toţii seama că pe piaţă există multe măşti neconforme. Măştile textile au doar rolul de a ne acoperi faţa. Măştile noastre de la bun început au fost verificate şi certificate de un organism acre­ditat. Masca este făcută să ne protejeze, este normal să se ia măsuri pentru a exista pe piaţă doar produse conforme“, a spus Daniel Cosman.

Diferenţa dintre măştile chirur­gicale şi cele FFP2

Principala deosebire între măştile chirurgicale sau medicale şi cele respiratorii, tip FFP2, ţine de gradul de protecţie oferit în faţa COVID-19, dat de capa­citatea fiecărui produs de filtrare. Masca FFP2 are un grad de protecţie de peste 96-98% în faţa particulelor de mărimea noului virus, ceea ce înseamnă că nu va permite trecerea acestuia printre fibrele măştii. Masca textilă, în schimb, nu oferă nicio protecţie.

„Vorbim de un alt tip de ma­terie primă, de o altă linie tehno­logică, modul de ambalare, totul este diferit faţă de măştile chi­rurgicale. O mască respiratorie de tip FFP2 filtrează particule de 0,3 microni, este mai eficientă de zece ori faţă de una chirurgicală, care filtrează particule de 3 mi­croni. Aceeaşi pondere se păs­trează şi la costuri, este de 10 ori mai scump de produs una de acest fel în comparaţie cu masca normală“, a explicat Vasile Ene, directorul Eversted.

Preţul pentru o mască FFP2 este de circa 3 lei, cost care reflectă investiţia în autorizarea măştii (care poate ajunge şi la 20.000-30.000 euro), materia primă, forţa de muncă.

„Am încredere în producătorii locali pentru că măştile realizate în România sunt autorizate, toate au trecut prin laboratoare. Momentan avem capacitate, putem face faţă tuturor cerinţelor. Dacă o să avem cereri foarte mari, o să introducem al treilea schimb în fabrică“, a mai spus Vasile Ene.

Cum arată propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) privind purtarea măştii:

„Se propune menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise,  în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne“, potrivit CNSU. Totuşi, dacă propunerea va primi aprobarea guvernului, măsura în România vine târziu în comparaţie cu alte state din Uniunea Europeană. Spre exemplu, în capitala Austriei, Viena, în luna septembrie 2021 era specificată obligativitatea purtării măştii FFP2 în toate mijloacele de transport în comun, iar Italia a luat o măsură asemănătoare la sfârşitul lunii decembrie 2021.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.