Economia Turciei se clatină: Lira turcească s-a prăbuşit la minimul ultimelor şase luni, iar volatilitatea şi tensiunile politice depăşesc orice limită

Autor: Alex Ciutacu Postat la 18 aprilie 2019 370 afişări

Economia Turciei se clatină: Lira turcească s-a prăbuşit la minimul ultimelor şase luni, iar volatilitatea şi tensiunile politice depăşesc orice limită

Lira turcească s-a prăbuşit la minimul ultimelor şase luni în faţa dolarului american săptămâna aceasta, în contextul în care partidul AK aflat la putere – partidul lui Recep Erdogan – a cerut în mod formal o nouă rundă de alegeri pentru oraşul Instabul, după ce a pierdut alegerile locale de luna trecută, potrivit CNBC.

„Piaţa nu va aprecia mai multe luni de incertitudine, asta dacă votul se va repeta cu siguranţă”, atrage atenţia Timothy Ash, strateg senior pentru pieţele emergente în cadrul Bluebay Asset Management.

Evoluţia lirei turceşti înrăutăţeşte perspectivele economice ale Turciei, tulburate deja de o volatilitate ridicată şi de tensiuni politice.

„În acest moment, indiferent care ar fi rezultatul dacă se reia votul, impresia generală este că procesul electoral nu este unul sigur”, adaugă el.

Miercuri lira s-a stabilizat la o paritate de 5,74 faţă de dolar, în contextul în care la mijlocul lui 2017 un dolar cumpăra doar 3,5 lire turceşti.

Eforturile băncii centrale din Turcia de a stimula lira cu ajutorul rezervelor nu se fac resimţite. Localnicii au început să facă business din ce în ce mai mult în euro şi dolari pentru a evita instabilitatea lirei.

Experţii de rating de la Moody s au anunţat că se aşteaptă ca economia Turciei să se contracteze cu 2% în 2019.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcia,
minim,
prabusire,
politica,
tensiuni,
economie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.