Economia Londrei va avea de câştigat dacă Uniunea Europeană va fi profund reformată

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 03 august 2014 77 afişări

Economia Londrei va avea de câştigat dacă Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană, dar numai cu condiţia ca aceasta va fi profund reformată, potrivit unui raport comandat de primarul capitalei britanice, Boris Johnson, citat de AFP.

Realizat de bancherul Gerard Lyons, raportul prevede opt direcţii de reformă care merg dincolo de ambiţiile premierului David Cameron, au relatat publicaţiile Sunday Telegraph şi Sunday Times.

Dacă va obţine un nou mandat în alegerile din mai 2015, liderul conservator David Cameron intenţionează să renegocieze relaţiile Londrei cu autorităţile de la Bruxelles şi să organizeze un refrerendum, până la sfârşitul lui 2017, privind apartenenţa la UE a Regatului Unit.

"Cel mai bun scenariu economic pentru Marea Britanie, în următorii 20 de ani, este apartenenţa la o Uniune Europeană profund reformată", a arătat Lyons.

El consideră că nu poate fi exclusă nici alternativa ca Marea Britanie să iasă din UE în condiţii amiabile, negociind acorduri de liber schimb.

"Marea Britanie nu poate determina UE să adopte reforme semnificative decât dacă se arată hotărâtă să plece din Uniune", consideră autorul raportului.

Primarul Johnson urmează să îşi exprime susţinerea pentru acest raport, la publicarea acestuia, miercuri, potrivit celor două publicaţii britanice.

O sursă apropiată primarului Boris Johnson a declarat publicaţiei Sunday Times că edilul Londrei este în favoarea unei renegocieri a rămânerii Marii Britanii în UE şi a perfecţionării pieţei comune.

Potrivit Sunday Telegraph, raportul constată că Londra are un Produs Intern Brut de 350 de miliarde de lire sterline (440 milioane euro), respectiv circa o cincime din PIB-ul Marii Britanii.

PIB-ul Londrei ar putea creşte la 640 de miliarde de lire până în 2034, dacă Marea Britanie va rămâne într-o UE reformată şi orientată către relaţiile comerciale cu pieţe în dezvoltare, din afara celor 28 de state membre, potrivit raportului.

Dacă Marea Britanie ar decide să părăsească Uniunea Europeană pentru a decide singură politica sa comercială, PIB-ul Londrei ar atinge în aceeaşi perioadă 614 miliarde de lire.

În cazul în care Uniunea Europeană nu va fi reformată, PIB-ul Londrei ar creşte la doar 495 de miliarde de lire până în 2034.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LONDRA,
ECONOMIE,
UE
/actualitate/economia-londrei-va-avea-de-castigat-daca-uniunea-europeana-va-fi-profund-reformata-13028318
13028318
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.