E corect? Salariaţii din România vor suporta serviciile medicale pentru asistaţi sociali, preoţi, şomeri, pensionari, acuză sindicatele

Postat la 28 octombrie 2017 943 afişări

Blocul Naţional Sindical solicită Ministerului Finanţelor Publice să-şi explice public decizia de a transfera în sarcina salariaţilor povara asistenţei medicale pentru şomeri, pensionari, asistaţi sociali, personal monahal sau persoane private de libertate. Nu era corect ca salariaţii să primească servicii medicale în plus. pentru că sunt singurii care cotizează, iar restul să fie ajutaţi din alte fonduri?

E corect? Salariaţii din România vor suporta serviciile medicale pentru asistaţi sociali, preoţi, şomeri, pensionari, acuză sindicatele

„Prin proiectul OUG de modificarea a Codului Fiscal, lansat ieri în consultare publică, Ministerul Finanţelor Publice propune modificarea categoriilor de contribuabili la sistemul de asigurări de sănătate.Ca urmare, ÎNCEPÂND DE LA 1 IANUARIE 2018: pensionarii, şomerii, persoanele asistate social, persoanele aflate în concediu medical, persoanele aflate în concediu de creştere copil, personalul monahal, persoanele aflate în detenţie sau străinii aflaţi în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării,

VOR BENEFICIA CU TITLU GRATUIT DE SERVICII MEDICALE, TOŢI FIIND ASIGURAŢI AI SISTEMULUI PUBLIC DE SĂNĂTATE, FĂRĂ OBLIGAŢIA DE PLATĂ A CONTRIBUŢIEI DE SĂNĂTATE. PENTRU EI, SERVICIILE MEDICALE VOR FI DECONTATE DE SALARIAŢI!

În prezent, conform art 153, alin (1), lit. h) – o), Codul Fiscal, o serie de instituţii publice sunt contribuabili ai sistemului public de asigurări de sănătate, pentru persoanele ce beneficiază de diverse prestaţii sau indemnizaţii asigurate de instituţiile în cauză, respectiv:

pentru şomeri – plata contribuţiei pentru asigurări de sănătate este asigurată de către ANOFM, din fondul de şomaj;

pentru pensionari, dar şi pentru cei aflaţi în concediu medical, ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională – plata contribuţiei pentru asigurări de sănătate este asigurată de către CNPP, din bugetul asigurărilor sociale;

pentru persoanele asistate social – plata contribuţiei pentru asigurări de sănătate este asigurată de către ANPIS, din bugetul de stat;

pentru personalul monahal – plata contribuţiei de asigurări de sănătate este asigurată de către Secretariatul de Stat pentru Culte, din bugetul de stat;

pentru persoanele aflate în penitenciare – plata contribuţiilor de asigurări de sănătate este asigurată de către Ministerul Justiţiei, din bugetul de stat.

În 2017, pentru 9 luni, suma contribuţiilor plătite de instituţiile publice mai sus menţionate, pentru aceste categorii de persoane, a fost de 574 milioane lei. Majorarea pensiilor ar fi ridicat considerabil această sumă.

De la 1 ianuarie 2018 Ministerul Finanţelor Publice propune ca nici una din instituţiile mai sus menţionate să nu mai asigure contribuţiile de sănătate pentru persoanele pe care le asistă.

Ca urmare, ÎNCEPÂND DE LA 1 IANUARIE 2018:

– pensionarii,

– şomerii,

– persoanele asistate social,

– persoanele aflate în concediu medical,

– persoanele aflate în concediu de creştere copil,

– personalul monahal,

– persoanele private de libertate,

– străinii aflaţi în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării,

VOR BENEFICIA CU TITLU GRATUIT DE SERVICII MEDICALE, TOŢI FIIND ASIGURAŢI AI SISTEMULUI PUBLIC DE SĂNĂTATE, FĂRĂ OBLIGAŢIA DE PLATĂ A CONTRIBUŢIEI DE SĂNĂTATE. PENTRU EI, SERVICIILE MEDICALE VOR FI DECONTATE DE SALARIAŢI!

Având în vedere că de la 1 ianuarie 2018 salariaţii vor fi singurii contributori ai sistemului de asigurări de sănătate, ei vor fi cei ce vor trebui să suporte povara serviciilor medicale pentru pensionari, şomeri, asistaţi sociali, personal monahal, deţinuţi, etc.

Nu numai că Guvernul a eliberat angajatorul de toată responsabilitatea finanţării colective a sistemului de securitate socială, acum statul s-a eliberat pe el însuşi de obligaţiile sociale, a considerat că e prea mult. Şi atunci, le-a transferat cuiva care are prea puţină forţă pentru a reacţiona faţă de astfel de decizii.

Probabil în perioada următoare vom primi de la Ministerul Sănătăţii Publice completarea acestui ”cadou”, LISTA PRESTAŢIILOR MEDICALE CE NU VOR MAI FI ACOPERITE DE ASIGURAREA MEDICALĂ.

În rest, nu ne rămâne decât să le urăm tuturor salariaţilor din România un weekend plăcut”, se arată în comunicatul emis de Blocul Naţional Sindical.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.