După 10 ani în care s-a luptat să diminueze influenţa occidentală din ţară, Viktor Orban îşi îndreaptă atenţia pe timp de criză spre statele vestice

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 23 aprilie 2020 149 afişări

După 10 ani în care s-a luptat să diminueze influenţa occidentală din ţară, Viktor Orban îşi îndreaptă atenţia pe timp de criză spre statele vestice

Premierul ungar Viktor Organ a folosit criza coronavirusului pentru a-şi consolida puterea pe plan intern, însă în prezent se găseşte în situaţia în care trebuie să cedeze din influenţă investitorilor străini, scrie Bloomberg.

Acţiunile sale de protejare a economiei Ungariei faţă de influenţele exterioare au fost oprite, cel puţin temporar, de vreme ce guvernul a crescut de patru ori cantitatea pe care intenţionează să o împrumute în ideea finanţării unui stimul economic. La o zi după anunţarea planului, guvernul a anunţat vânzarea unui număr mare de euroobligaţiuni.

De când a venit la putere în 2010, Organ a purtat „o luptă pentru libertate economică” pentru a diminua influenţa creditorilor străini, precum liderul rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. În aceeaşi perioadă, Orban a înjumătăţit cantitatea de datorii publice în monede străine, plănuind să le elimine în totalitate înainte să ia naştere criza coronavirusului.

Însă acum, când trebuie să finanţeze un pachet de stimulare, guvernul a anunţat că va vinde euroobligaţiuni în valoare de 4 miliarde de euro, cea mai mare cantitate din 2013 încoace.

Guvernul se reorientează spre împrumuturi internaţionale deoarece nevoia tot mai mare de fonduri reprezintă o prioritate în situaţia de faţă şi pentru că este puţin probabil să vândă atât de multe obligaţiuni garantate cetăţenilor ungari precum era planificat iniţial, a declarat Agenţia de Gestionare a Datoriei Statului din Ungaria.

Printr-o mişcare care a stârnit tot mai multe critici cu privire la starea democraţiei din Ungaria, parlamentul i-a oferit la sfârşitul lunii martie posibilitatea lui Orban de a guverna prin decrete pe termen nelimitat. De atunci, guvernul a pus sub supraveghere militară 140 de companii, majoritatea fiind deţinute de stat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
viktor orban,
crestere,
ungaria,
finantare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.