Dragoş Damian, CEO Terapia: Un tabel cât un milion de promisiuni de creşteri de salarii de la guvernanţi. Zece ţări, salarii brute, nete, minime

Autor: Dragos Damian Postat la 28 iulie 2021 69 afişări

Dragoş Damian, CEO Terapia: Un tabel cât un milion de promisiuni de creşteri de salarii de la guvernanţi. Zece ţări, salarii brute, nete, minime

În tabelul comparativ de mai jos din care am exclus Europa de Vest ca să evităm depresia, avem ţări din UE şi din afara UE, inclusiv din Uniunea Euro-Asiatica UEA, mai dezvoltate şi mai puţin dezvoltate şi cu structuri diferite de aport la PIB.

Şi totuşi, nu au fost alese la intamplare, ele avand un numitor comun: toate se confrunta cu lipsa de resursa umana calificata / necalificata, din cauza unui exod dramatic al fortei de munca, care creaza premise pentru munca la negru si importul de muncitori din zona asiatica.

Unele dintre tarile de mai sus “au noroc” daca se poate spune asa, pentru ca limba rusa este folosita ca traducator si pot sa atraga resursa umana si din spatiul UEA (foarte multa resursa calificata din Belarus si Ucraina lucreaza in Polonia si incepe sa migreze si catre Cehia).

Frapeaza totusi faptul ca desi Romania nu are cel mai mare cost total cu salariile (angajat plus angajator) – e doar pe locul 5 – totusi, dupa redistributia din 2018 pe care multe companii fie nu au aplicat-o fie nu au aplicat-o onest, angajatul ramane cu cea mai mica remuneratie neta iar angajatorul plateste doar 2,2% cheltuieli cu angajatul.

Asadar, pe de o parte angajatorul este stimulat sa investeasca in tara datorita cheltuielilor mici dar angajatul ramane cu cea mai mica suma neta in mana din grupul de comparatie – adica exact ce poate fi mai contraproductiv pentru a retine si dezvolta resursa umana.

Probabil ca o astfel de analiza este punctul de plecare pentru o reforma salariala sustenabila si nu promisiuni ca vor creste salariile sau ca salariile minime nu vor fi impozitate.

In Romania pur si simplu nu mai exista oameni care sa munceasca. Toate planurile marete din PNRR vor fi executate cu vreo 100 de mii de muncitori asiatici, HORECA va functiona in curand numai cu muncitori asiatici.

Romania are nevoie sa fie condusa strategic pe un orizont de cel putin zece ani.

Trebuie definite noi sectoare de competitie industriala in care sa atragem investitii, trebuie patronate de Presedintie, Parlament si Guvern proiecte curajoase “Cumpara Fabricat in Romania”, sistemele de educatie si sanatate trebuie curatate de oligarhiile de partid si familie care le fac praf resursele, scoala trebuie legata de piata muncii, avem nevoie de un plan serios pentru a salva demografia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
salarii,
crestere,
ceo,
dragos damian,
promisiuni,
terapie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.