Dragoş Damian, CEO Terapia: Despre mere, vaccinuri, politica, politicieni. In general, despre Romania din 2030

Autor: Dragos Damian Postat la 04 martie 2021 110 afişări

Dragoş Damian, CEO Terapia: Despre mere, vaccinuri, politica, politicieni. In general, despre Romania din 2030

Doua vesti bune saptamana asta pentru europeni, in cursa de stavilire a pandemiei.

Prima, Agentia Europeana a Medicamentului EMA a luat in evaluare documentatia vaccinului Sputnik V dezvoltat de Institutul Gamaleya din Rusia, care astfel ar putea fi distribuit si in restul Uniunii Europene; spun restul, pentru ca Ungaria si Cehia l-au aprobat pe plan local si deja il distribuie la ei. Probabil ca evaluarea documentatiei se va face pe baza unui raport beneficiu / risc, daca beneficiile medicale intrec riscul pierderii oportunitatii unor noi antagonizari geopolitice intre Uniunea Europeana si Rusia, atunci vaccinul va fi aprobat. In treacat fie spus, saptamanile trecute un europarlamentar mi-a spus ca nu este bine sa incurajam utilizarea Sputnik V.

A doua veste, poate chiar mai buna, fondul polonez de dezvoltare a semnat un acord cadru cu grupul Novavax (infiintat in 1987) prin care se angajeaza sa investeasca 11 milioane Euro intr-un sit de fabricatie al vaccinului produs de compania americana. Pentru cei interesati, vaccinul Novavax, aflat in evaluare la FDA este un vaccin cu proteine recombinante, care utilizeaza o platforma de dezvoltare similara celei din vaccinurile impotriva hepatitei B, larg utilizate in lume. Asadar, dupa mARN si vector viral o sa avem si vaccinul cu proteine recombinante, fabricat la vreo 1500 km de granita noastra, Polonia devenind nu numai un exportator de mere catre Romania ci, in curand, si unul de vaccin.

Sunt vesti bune nu numai pentru ca vor fi disponibile cantitati mai mari de ser accelerand viteza de imunizare a europenilor ci si pentru ca mai multa competitie va duce la scaderea preturilor vaccinurilor resustenabilizand sistemele sanitare. Asadar, economiile din Uniunea Europeana vor ramane cu disponibilitati mai mari ca sa se bata cu  criza economica, cel mai mare inamic din urmatorii 3 ani.

Fara sa am nici cea mai mica idee despre demersurile polonezilor, in urma cu vreo saptamana spuneam ca daca as fi prim ministru m-as sui in primul avion catre Germania, sediul Curevac si SUA, sediile Novavax si Moderna, sa-i conving sa isi faca un hub de productie de vaccinuri in Romania. Si asta, spre amuzamentul comentatorilor anonimi, care sunt convinsi ca am nevoie de tratament de specialitate de vreme ce tot vorbesc de atragerea unor astfel de investitii. Dar, daca nu batem smeriti la usa unor multinationale strategice ca sa atragem investitii industriale, nu avem nici o sansa pe termen lung, indiferent cate miliarde ne-ar da UE si cati IT-isti par a se intoarce pentru ca le e mai bine aici decat in vest (?). Conferintele economice abunda in bancheri, lobbisti, consultanti si reprezentanti ai importatorilor care vor sa vanda in Romania, nicidecum sa fabrice ceva, si asta pentru ca politicienii romani nu le cer sa fabrice in tara. Vom ramane o tara de consum, sursa inepuizabila de forta de munca ieftina pentru vest, acumuland datorii si deficite pe toate fronturile. Vom continua pe buna dreptate sa fim tratati cu desconsiderare daca de fiecare data cand Bruxelles-ul o sa ne spuna “Sariti!”, politicienii romani vor intreba “Cat de sus?”.

PS. Curevac (infiintata in 2000), BioNTech (2008) si Moderna (2010) au o istorie nu mai lunga de 20 de ani, au fost start-up care au devenit unicornuri precum Bitdefender si UiPath. Au investit in biotehnologie pentru ca aici posibilitatile sunt nelimitate. Daca ii aducem in Romania nu vom avea doar vaccinuri, ci mult, mult mai mult.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politicieni,
romania,
vaccinuri,
ceo

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.