Dragnea: Băsescu cere prin omul lui, Iohannis, să fie ajutat să-şi termine mandatul în 21-22 decembrie

Autor: Eliana Radulescu Postat la 11 august 2014 54 afişări

Liviu Dragnea a declarat, întrebat despre scrisoarea lui Klaus Iohannis în care se face referire la HG 520 privind data alegerilor, că, în opinia sa, "Traian Băsescu nu a avut curaj să ceară în mod direct să fie ajutat să îşi termine mandatul în 21-22 decembrie şi a cerut-o prin omul lui, Iohannis".

Dragnea a fost întrebat dacă a văzut scrisoarea liderului PNL Klaus Iohannis în legătură cu care s-a interpretat că ar cere premierului schimbarea datei alegerilor.

"Da, am fost informat despre ea. Am înţeles că sunt vreo şase rânduri, dacă nu mă înşel. Ne-am gândit şi noi. Încercăm să vedem care sunt motivaţiile adevarate, pentru că, pe fond, este o scrisoare neserioasă. Eu cred că Băsescu nu a avut curaj să ceară în mod direct să fie ajutat să îşi termine mandatul în 21-22 decembrie şi a cerut-o prin omul lui, Iohannis, pentru că, după alegerile din 16 noiembrie, dacă, şi cred că va câştiga Victor Ponta, pe Băsescu nu o să îl mai bage nimeni în seamă", a arătat Dragnea.

El a spus că aceasta este, în opinia sa, principala motivaţie a solicitării liderului PNL.

"Nouă ni se pare o cerere neserioasă pentru că este o hotărâre de Guvern care se încadrează în prevederile legale. Prevederile legale spun că alegerile se pot organiza nu mai devreme de luna precedentă lunii în care se încheie mandatul preşedintelui. Nu avem de gând să modificăm pentru că sunt aceleaşi condiţii pentru oricare dintre candidaţii la prezidenţiale", a adăugat el.

Chestionat cum comentează afirmaţiile lui Klaus Iohannis, care a invocat posibilitatea fraudării alegerilor, el a răspuns: "Deci, dacă facem alegerile în 2 şi 16 noiembrie, în mintea domnului Iohannis se pot frauda şi, dacă se fac în decembrie, nu se pot frauda...?".

Acesta a subliniat că alegerile vor fi organizate în mod corect, aşa cum au fost organizate şi celelalte alegeri şi celelalte scrutine electorale în aceşti doi ani.

"În ceea ce priveşte data alegerilor, eu cred că şi pentru cetăţeni este mai bine. Nu cred că este corect, onest din partea Guvernului să oblige românii să meargă prin nămeţi, de exemplu, la alegeri. Să îi chemăm când, de Crăciun, la alegeri. Cred că 2 şi 16 noiembrie sunt două date foarte bune, cu şanse egale pentru toţi candidaţii. Domnul Iohannis poate să se pregătească de campania lui şi să spună românilor ce vrea să facă. Este puţin mai greu", a comentat Dragnea.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, luni, că a contestat întregul pachet privind alegerile prezidenţiale, atât Ordonanţa 45 cât şi HG 520 care stabileşte data scrutinului, dar Guvernul poate emite o nouă HG pe baza vechii legislaţii, fixând aceeaşi dată.

Iohannis a precizat că scopul pentru care a contestat OUG 45 şi HG 520 a fost anularea unor acte normative care creează un avantaj pentru premierul Victor Ponta, candidat la prezidenţiale, şi nu schimbarea datei alegerilor prezidenţiale.

Întrebat de ce a solicitat revocarea HG prin care se stabilea data alegerilor prezidenţiale, Iohannis a menţionat că prin OUG nr. 45 Guvernul a făcut ceva ce nu a reuşit niciun Guvern până acum şi, cu puţin timp înainte de alegeri, a modificat legislaţia specifică pentru prezidenţiale.

„Considerăm, cum am mai declarat, total inadecvat acest procedeu. Noi considerăm că Guvernul creează un avantaj pentru candidatul care este primul-ministru Victor Ponta. Am contestat întregul pachet, atât Ordonanţa 45 cât şi HG 520 care decurge de acolo, fiindcă nu ni se pare normal să aceptăm ca Guvernul, prin aceste modificări, să creeze un avantaj pentru candidatul Victor Ponta”, a spus Iohannis.

EL a arătat că, în consecinţă, a trebuit contestată şi OUG 45, lucru pe care l-a detaliat deja săptămâna trecută, dar şi HG 520 care decurge de acolo.

„Asta nu înseamnă că, dacă se anulează OUG 45, Guvernul nu poate să vină cu altă hotărâre, una perfect legală, în baza vechii legislaţii şi să stabilească datele alegerilor pentru aceleaşi zile”, a spus Iohannis.

El a spus că scopul pentru care a contestat HG 520 şi OUG 45 nu a fost schimbarea datei alegerilor prezidenţiale.

„Scopul acestui demers nu a fost de a schimba zilele în care au loc alegerile, ci scopul acestui demers este de a anula un act normativ care creează avantaj pentru unul dintre competitori”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele PNL Klaus Iohannis a anunţat, săptămâna trecută, în 5 iunie, că a dat în judecată Guvernul, pentru anularea Ordonanţei 45 din 2014, care modifică legislaţia privind organizarea alegerilor prezidenţiale, arătând că aceste modificări ar duce la o fraudă electorală masivă, favorizând votul multiplu.

"PNL, prin mine a dat Guvernul în judecată pentru anularea Ordonanţei 45 pe 2014, care modifică nepermis legislaţia specifică organizării alegerilor pentru alegerea preşedintelui României", a precizat Iohannis.

El a spus că PNL a făcut apel de mai multe ori la Avocatul Poporului pentru a ataca ordonanţa, această instituţie nu a dat curs şi atunci PNL s-a simţit obligat să o atace.

"Nu poate Guvernul, cu un candidat la preşedinţie, cu puţine zile înainte de alegeri, să modifice legislaţia care se referă la aceste alegeri. Victor Ponta, prin instrumentele guvernamentale şi-ar crea un avantaj competiţional şi acest lucru îl considerăm, nu numai noi, ci şi Comisia de la Veneţia, inacceptabil. Am formulat astfel o solicitare de chemare în judecată a Guvernului, în care am invocat excepţia de neconstituţionalitate şi credem că instanţa va trimite la Curtea Constituţională ordonanţa, de unde vom avea un răspuns tranşant", a mai spus Iohannis.

El a adăugat că, dacă rămâne aşa ordonanţa se creează premisa unei fraude electorale masive, favorizându-se votul multiplu.

El a explicat că Guvernul schimbă în această ordonanţă un articol din lege, introducând posibilitatea de a se vota oriunde în ţară, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, ceea ce încurajează votul multiplu.

"Această ordonanţă trebuie anulată. Întreaga ordonanţă este neconstituţională", a arătat Iohannis.

"Nu-l voi acuza niciodată pe Victor Ponta de încălcare de fraudare a alegerilor, dar nici mie să nu mi se reproşeze că nu am făcut paşii legali pentru a ataca aşa ceva", a mai spus Iohannis.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DRAGNEA,
IOHANNIS,
ALEGERI
/actualitate/dragnea-basescu-cere-prin-omul-lui-iohannis-sa-fie-ajutat-sa-si-termine-mandatul-in-21-22-decembrie-13070803
13070803
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.