Hillary Clinton îl critică pe Obama că a lăsat în Siria un gol "umplut de către jihadişti"

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 11 august 2014 36 afişări

Hillary Clinton i-a reproşat lui Barack Obama, al cărui secretar de Stat a fost timp de patru ani, că a lăsat în Siria un gol "umplut de către jihadişti", din cauză că nu a ajutat din punct de vedere militar opoziţia faţă de Bashar al-Assad.

"Faptul că nu a ajutat la construirea unei armate credibile cu cei care s-au aflat la originea manifestaţiilor împotriva (preşedintelui Bashar) al-Assad - între ei se aflau islamişti, laici şi tot ceea ce se află între cele două (categorii) - a creat un gol pe care jihadiştii l-au umplut astăzi", a declarat Clinton pentru săptămânalul The Atlantic.

Acest interviu a fost realizat înainte ca preşedintele american să anunţe atacuri aeriene asupra grupării Statul Islamic (SI), în Irak, dar a fost publicat duminică.

Ea i-a mai reproşat preşedintelui absenţa unei doctrine în politica internaţională, referindu-se la un slogan al lui Obama, "Să nu faci lucruri idioate".

"Naţiunile mari au nevoie de principii directoare, iar «să nu faci lucruri idioate» nu este un principiu director", a subliniat ea.

Potrivit mai multor editorialişti politici, aceasta este cea mai dură critică publică pe care Clinton i-o adresează lui Obama de când a părăsit postul, în 2011, în contextul în care se spune că ar intenţiona să candideze în alegerile democrate primare în vederea alegerilor prezidenţiale din 2016.

"Unul dintre motivele care mă îngrijorează în legătură cu ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu este această capacitate pe care o au grupurile jihadiste de a roi, iar acest lucru ar putea să afecteze Europa şi ar putea să afecteze Statele Unite", a declarat Clinton, ale cărei afirmaţii şi argumente par să semene cu ale unor congresmeni republicani influenţi, ca John McCain sau Lindsey Graham.

"Grupările jihadiste preiau controlul asupra unui teritoriu, dar nu rămân niciodată acolo. Scopul lor este să se extindă. Raţiunea lor de a fi este opoziţia lor faţă de Occident, faţă de cruciaţi, faţă de... Completaţi dumneavoastră punctele de suspensie. Fiecare dintre noi poate face parte dintr-una dintre categoriile (pe care le vizează ei)", a spus ea.

Fosta şefă a diplomaţiei americane a declarat că a reflectat îndelung la îndiguirea (o doctrină americană din Războiul Rece care avea obiectivul să oprească expansiunea Uniunii Sovietice), la o disuasiune şi la înfrângerea acestora.

În ceea ce priveşte ameninţarea extremiştilor islamişti, Clinton a sugerat că America va reuşi atunci când va avea un plan general cu un scop clar, citând exemplul prăbuşirii fostei Uniuni Sovietice şi înfrângerea comunismului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CLINTON,
OBAMA,
SIRIA
/actualitate/hillary-clinton-il-critica-pe-obama-ca-a-lasat-in-siria-un-gol-umplut-de-catre-jihadisti-13068722
13068722
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.