Dovada că scăderea taxării pe muncă duce la creşteri salariale: În iunie 2022, prima lună de facilităţi fiscale, salariul mediu net în industria alimentară a crescut cu 23%, iar în agricultură cu 16%

Autor: Adelina Mihai Postat la 04 septembrie 2022 58 afişări

Salariul mediu net din industria alimentară a crescut cu 23% în luna iunie a acestui an prin comparaţie cu luna mai şi a ajuns la valoarea de 3.247 de lei net, ca urmare a facilităţilor fiscale acordate de guvern acestei industrii. Şi în agricultură, domeniu care a beneficiat de aceleaşi facilităţi, salariul mediu net a crescut cu 16% în iunie faţă de mai şi a ajuns la valoarea de 3.452 de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Dovada că scăderea taxării pe muncă duce la creşteri salariale: În iunie 2022, prima lună de facilităţi fiscale, salariul mediu net în industria alimentară a crescut cu 23%, iar în agricultură cu 16%

Salariul mediu net din industria alimentară a crescut cu 23% în iunie 2022 faţă de mai 2022, iar în agricultură creşterea a fost de 16% ♦ La nivel naţional, salariul mediu net a crescut cu 1% în iunie faţă de mai ♦ Din iunie 2022, angajaţii din industria alimentară şi agricultură sunt scutiţi de plata impozitului pe venit, de contribuţia la sănătate şi plătesc o contribuţie la pensie mai mică ♦ În construcţii, în ianuarie 2019, prima lună de aplicare a unor facilităţi fiscale similare, salariul mediu a crescut cu 25%.

Salariul mediu net din industria alimentară a crescut cu 23% în luna iunie a acestui an prin comparaţie cu luna mai şi a ajuns la valoarea de 3.247 de lei net, ca urmare a facilităţilor fiscale acordate de guvern acestei industrii. Şi în agricultură, domeniu care a beneficiat de aceleaşi facilităţi, salariul mediu net a crescut cu 16% în iunie faţă de mai şi a ajuns la valoarea de 3.452 de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Spre comparaţie, în acelaşi interval de timp, salariul mediu la nivel naţional a crescut cu doar 1%, mai arată datele Statisticii.

„Este nevoie de creşteri salariale în construcţii, în agricultură şi în industria alimentară, dar ar trebui ca fiscalitatea pe muncă să scadă în toate sectoarele, pentru că în România nivelul este foarte ridicat. Mediul de afaceri a cerut de mulţi ani plafonarea contribuţiilor sociale, cum a fost la un moment dat, astfel încât angajatorii să aibă la dispoziţie bani suplimentari pentru a creşte salariile nete angajaţilor. Costul muncii în România este foarte ridicat, iar contribuţia la sănătate, de exemplu, este foarte ridicată, iar angajaţii beneficiază de aceleaşi servicii, indiferent cu cât contribuie. În cazul angajaţilor cu salarii mari, mulţi nici nu beneficiază de serviciile medicale publice pentru că, dacă au o problemă, de regulă, folosesc asigurările medicale private“, a spus Nadia Oanea, consultant fiscal în cadrul companiei Tax & Trainings.

Industria alimentară şi agricultura, două domenii strategice pentru economia României, s-au confruntat cu un deficit acut de personal în ultimii ani din cauza salariilor mici şi a migraţiei externe a angajaţilor din aceste sectoare. De aceea, de la jumătatea acestui an, guvernul a decis aplicarea unor facilităţi fiscale similare cu cele aplicate în construcţii din 2019 şi în aceste domenii, facilităţi care au inclus scutirea de la plata unor taxe şi contribuţii, dar şi creşterea salariului minim din aceste domenii.

Astfel, salariul minim a crescut de la 2.550 de lei brut pe lună la 3.000 de lei brut pe lună pentru circa 300.000 de salariaţi din in­dus­tria alimentară şi din agricultură de la 1 iunie 2022. În valori nete, salariile minime ale an­gajaţilor din aceste sectoare au crescut cu 250 de lei pe lună, de la 1.524 de lei net  - cât e salariul minim în prezent la nivel naţional - la 1.774 de lei net din iunie 2022. Iar aceste creş­teri s-au reflectat şi în majo­ra­rea nive­lului salarial mediu din aceste domenii.

Scutirea pe impozit pe venit (de 10%), scutirea de CASS  - contribuţia la sănătate (10%) şi reducerea CAS – contribuţia la pensie  cu 3,75% sunt printre alte facilităţi aplicate angajaţilor din industria alimentară şi din agricultură.

În ceea ce priveşte efectele acestor facilităţi fiscale în domeniul construcţiilor, în ianuarie 2019, prima lună de aplicare, salariul mediu din acest sector a crescut cu 25% faţă de decembrie 2018, iar numărul de angajaţi din acest sector a crescut constant în ultimii ani, odată ce angajatorii au avut posibilitatea să ofere salarii mai mari oamenilor.

De altfel, în industria alimentară şi în agricultură au fost create aproape 5.000 de noi locuri de muncă în luna iunie faţă de luna mai 2022, semn că facilităţile fiscale aplicate în această industrie ar putea conduce şi la o creştere a numărului de angajaţi în aceste domenii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
industrie,
mediu,
salariu,
munca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.