Donald Tusk susţine că Polonia rămâne în UE doar pentru fondurile europene: Dacă nu vom mai fi un contribuabil net, jocul ar putea să fie încheiat de către ei

Postat la 11 ianuarie 2018 86 afişări

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat, miercuri, că guvernul polonez ar putea încerca să retragă ţara din Uniunea Europeană în cazul în care finanţarea europeană va fi afectată de sancţiuni impuse din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez, relatează site-ul france24.com.

Donald Tusk susţine că Polonia rămâne în UE doar pentru fondurile europene: Dacă nu vom mai fi un contribuabil net, jocul ar putea să fie încheiat de către ei

Fost prim-ministru polonez şi un adversar al partidului de guvernământ de la Varşovia, Tusk a luat poziţie după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a apărat reformele controversate din justiţie în cadrul unei întrevederi la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Pentru partidul Lege şi Justiţie (PiS), avantajul de a fi în UE se reduce la balanţa de plăţi, ignorând total alte beneficii precum piaţa comună, ordinea juridică, securitatea garantată etc. Dacă nu vom mai fi un contribuabil net, jocul ar putea să fie încheiat de către ei. Aşadar, îmi pot imagina cu uşurinţă o situaţie în care, dacă Polonia se va regăsi într-o zi printre contribuabili, guvernul polonez va decide că este timpul să-i întrebe pe cetăţeni dacă mai vor Polonia în UE. Apoi vor lucra din greu pentru a ajunge la concluzia că este necesar să-şi ia adio de la calitatea de membru", a spus Tusk.

Preşedintele Consiliului European a mai precizat că data de 20 decembrie a fost "o zi tristă pentru toată lumea", când Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.