Dobândă istorică pentru cea mai mare finanţare din energie: Romgaz a împrumutat 325 mil. euro la o dobândă EURIBOR la 3 luni plus 0,05% pe an pentru achiziţia acţiunilor Exxon în proiectul de gaze de la Marea Neagră

Autor: Tibi Oprea Postat la 19 august 2022 109 afişări

Dobândă istorică pentru cea mai mare finanţare din energie: Romgaz a împrumutat 325 mil. euro la o dobândă EURIBOR la 3 luni plus 0,05% pe an pentru achiziţia acţiunilor Exxon în proiectul de gaze de la Marea Neagră

Romgaz (SNG), companie controlată de statul român prin Ministerul Energiei, a împrumutat 325 de milioane de euro de la Raiffeisen Bank la o dobândă istorică de EURIBOR la 3 luni plus 0,05% pe an, arată datele agregate de ZF din raportul semestrial al companiei de 19 miliarde de lei.

În luna martie 2022, Romgaz a semnat acordul de finanţare cu Raiffeisen Bank pentru finanţarea parţială a achiziţiei acţiunilor EMEPRL, care deţine 50% din drepturile şi obligaţiile aferente perimetrului Neptun Deep.

În iunie 2022, s-a încheiat un act adiţional la contractul de finanţare între Romgaz ca împrumutat şi Raiffeisen Bank şi Banca Comercială Română S.A. în calitate de creditori.

Facilitatea are scadenţa finală în cinci ani de la data tragerii. Nu există alte costuri ale îndatorării în afară de cele legate de dobândă. Împrumutul este rambursabil în rate trimestriale şi nu este garantat.

Valoarea justă a împrumutului aproximează valoarea rămasă a împrumutului, întrucât a fost contractat recent şi poartă o rată variabilă a dobânzii. Maturitatea acestuia este la 30 iunie 2027.

Acest acord constituie prima etapă de finanţare necesară Romgaz în contextul proiectului Neptun Deep, urmând ca după finalizarea tranzacţiei de achiziţie a acţiunilor EMEPRL să fie demarate formalităţile asigurării viitoarelor finanţări necesare grupului pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.

Tranzacţia a fost consiliată de firmele de avocatură Dentons, care a asistat Romgaz, şi Wolf Theiss, care a reprezentat creditorul Raiffeisen Bank.

Valoarea totală a tranzacţiei se ridică la 1,06 miliarde de dolari, iar Romgaz trebuie să depună o garanţie de 106 milioane de dolari. Conducerea Romgaz a menţionat că finalizarea tranzacţiei va avea loc în trimestrul al doilea.

Tranzacţia a fost întârziată în ultima perioadă datorită ajustării unor clauze din contractul de vânzare-cumpărare.

Romgaz a cumpărat 50% din proiectul de gaze din Marea Neagră, cealaltă parte fiind deţinută de OMV Petrom.

Romgaz are 18,9 miliarde de lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 70% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile SNG înregistrează o creştere de 24,36% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 407 mil. lei, conform datelor BVB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dobanda,
romgaz,
finantare,
imprumut,
achizitie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.