Dispariţia celui mai puternic mercenar rus: Ce scrie presa internaţională despre prăbuşirea avionului în care se afla Prigojin, duşmanul lui Putin

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 24 august 2023 74 afişări

Dispariţia celui mai puternic mercenar rus: Ce scrie presa internaţională despre prăbuşirea avionului în care se afla Prigojin, duşmanul lui Putin

Cel mai puternic mercenar rus, Evgheni Prigojin, se afla la bordul unui avion care s-a prăbuşit miercuri seara la nord de Moscova, fără supravieţuitori, au anunţat autorităţile ruse, la două luni de la ziua în care a condus o revoltă eşuată împotriva conducerii armatei, raportează Reuters.

Nu a existat niciun comentariu oficial din partea Kremlinului sau a Ministerului Apărării cu privire la soarta lui Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner şi un duşman autodeclarat al conducerii armatei.

Cu toate acestea, un canal Telegram aflat în legătură cu grupul Wagner, Grey Zone, l-a declarat mort pe Prigojin şi l-a aclamat ca pe un erou şi un patriot care, potrivit acestuia, a murit din cauza unor persoane neidentificate pe care le-a numit „trădători ai Rusiei".

Pe fondul unor speculaţii febrile şi în absenţa unor dovezi verificabile, unii dintre susţinătorii lui Prigojin au arătat cu degetul spre statul rus, alţii spre Ucraina, care urma să îşi sărbătorească joi Ziua Independenţei.

Oricine sau orice s-ar fi aflat în spatele accidentului, moartea lui Prigojin l-ar scăpa pe Putin de un rival care a reprezentat cea mai serioasă provocare la adresa autorităţii sale de când a venit la putere în 1999.

Un fost oficial de rang înalt de la Kremlin a declarat pentru Financial Times că este absolut sigur de faptul că moartea liderului Wagner a fost cauzată de conducerea Rusiei: „Eram absolut convins că îl vor elimina. Şi aşa au făcut. Astfel de lucruri nu pot fi iertate. Toată lumea înţelege că răspunsul la trădare va fi ireversibil şi rapid. Acest incident reprezintă un semnal pentru întreaga elită rusească”. 

Cu ceva timp înainte de revoluta lui Prigojin, unul dintre aliaţii săi a declarat pentru FT că acesat „riscă să sfârşească la fel de tragic ca Icar”.

The Guardian a raportat, de asemenea, moartea mercenarului rus: „Tocmai am vorbit cu nişte muzicieni de excepţie", a scris Vladimir Rogov, şeful instalat de ruşi în regiunea ocupată Zaporozhia, referindu-se la membrii grupului Wagner, organizaţie adesea numită de către presă drept „Orchestra”. „Ei confirmă faptul morţii lui Evgheni Prigozhin şi Dmitri Utkin".

Potrivit BBC, avionul s-a prăbuşit în apropierea satului Kuzhenkino, la jumătatea distanţei dintre Moscova şi Sankt Petersburg.

Un raport a afirmat că trupul lui Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a fost găsit şi identificat - acest lucru nu a fost confirmat oficial.

Toate cele 10 cadavre ale persoanelor aflate la bordul avionului au fost recuperate, a declarat agenţia de ştiri rusă de stat Interfax.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.