Dintr-o dată, lucrurile se schimbă. Investitorii s-au luat la trântă cu băncile centrale din Europa de Est pentru a le forţa să frâneze inflaţia şi să majoreze dobânzile. În Ungaria, Polonia, Cehia şi România inflaţia creşte peste aşteptări

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 22 mai 2021 42 afişări

Dintr-o dată, lucrurile se schimbă. Investitorii s-au luat la trântă cu băncile centrale din Europa de Est pentru a le forţa să frâneze inflaţia şi să majoreze dobânzile. În Ungaria, Polonia, Cehia şi România inflaţia creşte peste aşteptări

♦ Yieldurile Ungariei şi Poloniei urcă mai rapid decât în oricare altă parte a Europei ♦ Inflaţia anualizată din Ungaria a accelerat în aprilie la cel mai ridicat nivel din 2012, de 5,1% ♦ În Cehia inflaţia a accelerat cu un ritm peste aşteptări în aprilie, cu 3,1% ♦ În Polonia inflaţia a accelerat, ajungând la 4,3% în aprilie.

În Cehia, patria berii, puburile şi restaurantele care au supravieţuit crizei vor mări preţurile pentru a putea merge mai departe. În Ungaria, maşinile second-hand s-au scumpit enorm în timpul pandemiei, iar în Polonia piaţa chiriilor a explodat, în pofida trendului european. Într-un fel sau altul, inflaţia se face simţită în economiile est-europene, iar investitorii, care îşi văd profiturile ame­ninţate, forţează băncile centrale să intervină. Rezultatul sunt creştea yieldurilor obliga­ţiunilor guvernamentale, adică scumpirea finanţării pentru guverne, şi aşteptări mai mari ca dobânzile de politică monetară să fie majorate, ceea ce ar însemna credit mai scump pentru populaţie. În Ungaria, inflaţia a accelerat la nivelul din 2012, trecând de 5%. Pentru Polonia, analiştii se aşteaptă ca avansul preţurilor să atingă un nivel asemănător.

Pieţele obligaţiunilor, de unde guvernele se împrumută de la creditori-investitori naţionali şi internaţionali, sunt faimoase pentru perseverenţa cu care-şi urmăresc interesul, adică profit cât mai mare cu risc cât mai redus. În Europa de Est, investitorii cer creşterea dobânzilor, indiferent de ce au de spus băncile centrale în această privinţă, scrie Bloomberg. Yieldurile Ungariei şi Poloniei urcă mai rapid decât în oricare altă parte a Europei, în tandem cu accelerarea inflaţiei şi cu revenirea economiilor şi înainte de redeschiderea aşteptată pentru această vară. La fel ca în alte părţi, inclusiv în zona euro, şefii băncilor centrale din Ungaria şi Polonia au semnalat că nu se grăbesc să frâzeze inflaţia (lucru care poate fi făcut prin creşterea dobânzilor, adică prin scumpirea creditului), asigurând că actualul val de creşteri de preţuri este ceva trecător. Ei preferă să aştepte până când energizate cu bani ieftini economiile se repun pe picioare. Însă traderii nu au atât de multă răbdare. În privinţa Ungariei, aşteptările pieţei sunt ca dobânda de politică monetară să fie majorată cu 130 de puncte de bază în următorii doi ani, arată datele Bloomberg. „Banca centrală merge pe o sfoară foarte subţire“, spune Peter Virovacz, analist la ING. Inflaţia anualizată din Ungaria a accelerat în aprilie la cel mai ridicat nivel din 2012, de 5,1%, arată cele mai recente date oficiale. În martie, creşterea preţurilor a fost de 3,7%, ceea ce înseamnă un avans considerabil. Acceleraţia a avut la bază preţurile combustibililor şi ţigărilor. Inflaţia alimentară a dat semne de relaxare, însă preţurile cerealelor, uleiului şi ale unor alimente procesate au urcat. Maşinile uzate erau în martie cu 33% mai scumpe decât în aceeaşi lună a anului trecut. „Inflaţia ridicată este un semnal puternic că banca centrală s-ar putea să nu poată calma orice val mare de pe piaţă“, explică un trader, citat de Reuters. Pe baza reacţiei pieţei şi a oficialilor băncii centrale, Bloomberg a tras concluzia că Ungaria ar putea deveni prima ţară din Uniunea Europeană care majorează dobânzile anul acesta, o intervenţie a băncii centrale fiind posibilă în iunie. Viceguvernatorul băncii centrale Barnabas Virag a spus ieri că scumpirilor li se va răspunde cu înăsprirea politicii monetare poate chiar de luna viitoare. Însă premierul Viktor Orban vrea să stimuleze economia cu credite ieftine, iar guvernatorul băncii centrale, György Matolcsy, îi este prieten. Până acum, candidata la titlul de spărgător de gheaţă în ceea ce priveşte creşterea dobânzilor a fost Cehia. Acolo, inflaţia a accelerat cu un ritm peste aşteptări în aprilie, cu 3,1%. Băuturile alcoolice şi ţigările s-au scumpit cu 13% faţă de anul trecut, iar transportul cu 9%. Iar scumpirile probabil că nu se vor opri aici.  Presa locală scrie că pub-urile şi restaurantele vor majora probabil preţurile semnificativ pentru a recupera ce au pierdut în pandemie.

„Nu există altă cale. Preţurile vor creşte în salturi mari. Iniţial, după câte am înţeles, cu 10%, apoi pe parcursul anului cu 15-20%“, spune Luboö Kastner, proprietarul reţelei de restaurante Hospodska, pentru ziarul Lidové noviny.

Şi în Polonia unul dintre oficialii băncii centrale, Eugeniusz Gatnar, a cerut ca în iunie dobânzile să fie majorate, deşi guvernatorul Adam Glapinski, aliat al partidului aflat la guvernare, a spus că dobânzile vor rămâne la actualele cote mici până în 2022. Între timp, inflaţia accelerează, ajungând la 4,3% în aprilie, iar analiştii de la ING prevăd că indicatorul va trece în curând de pragul de 5%. La creşterea preţurilor contribuie şi revenirea economică solidă care urmează uneia dintre cele mai uşoare recesiuni din UE. ÑDatele bune privind PIB-ul vor intensifica şi mai mult îngrijorările legate de inflaţie“, avertizează analiştii de la Commerzbank. Analiştii de la ING prevăd o primă majorare a dobânzilor în prima jumătate din 2022, dar nu exclud posibilitatea ca primul pas să fie făcut spre sfârşitul acestui an.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.