Decizie controversată pentru economia Europei: Banca Centrală Europeană se pregăteşte să stopeze, pentru moment, campania sa istorică de creştere a ratelor dobânzilor

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 26 octombrie 2023 18 afişări

Banca Centrală Europeană urmează să menţină ratele dobânzilor la un nivel constant pentru prima dată în mai bine de un an, în contextul în care există tot mai multe dovezi că seria fără precedent de majorări contribuie la reducerea inflaţiei, raportează Bloomberg.

După 10 majorări succesive, factorii de decizie vor lăsa joi rata dobânzii la depozite la 4%, potrivit tuturor celor 59 de analişti chestionaţi de Bloomberg.

Pauza ar urma unei noi încetiniri a celor două principale indicatoare ale preţurilor din zona euro şi a unui context tot mai vitreg pentru economia celor 20 de naţiuni, care se confruntă cu riscul unei recesiuni în a doua jumătate a anului 2023, în condiţiile în care împrumuturile mai scumpe presează gospodăriile şi firmele.

Potrivit oficialilor BCE, costurile de împrumut vor rămâne ridicate pentru o perioadă prelungită în scopul reducerii inflaţiei către obiectivul de 2%. În timp ce tot mai multe voci lansează avertismente cu privire la o nouă înăsprire monetară în cazul în care tensiunile din Orientul Mijlociu se vor răsfrânge asupra preţurilor la energie, unii analişti avertizează că ar putea fi nevoie de reduceri ale ratelor înainte de toamna anului viitor, aşa cum estimează acum pieţele.

„Este aproape sigur că în urma şedinţei din 25-26 octombrie, Consiliul guvernatorilor BCE va lăsa neschimbată rata de depozit la 4%. În plus, este foarte posibil ca principalele sale rate de politică monetară să rămână în continuare în aşteptare până în prima jumătate a anului viitor".

Există şi alte aspecte de discutat. Cel mai presant factor este, probabil, portofoliul de obligaţiuni de 1.700 de miliarde de euro (1.800 de miliarde de dolari) al BCE - acumulat în timpul pandemiei pentru a stimula economia. Mai mulţi oficiali doresc să oprească reinvestirea titlurilor ajunse la scadenţă mai devreme decât era planificat, deşi aceştia ar trebui să depăşească temerile că o astfel de măsură ar putea zdruncina pieţele.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.