DECIZIA neaşteptată luată de Google. Va afecta 1,7 miliarde de utilizatori. Cum puteţi şti dacă vă aflaţi printre ei

Autor: Ioana Matei Postat la 13 august 2019 3535 afişări

DECIZIA neaşteptată luată de Google. Va afecta 1,7 miliarde de utilizatori. Cum puteţi şti dacă vă aflaţi printre ei

Google a anunţat că începe să înlocuiască parolele folosite ca metodă de a verifica identitatea online pentru utilizatorii de Android. Pe data de 12 august, Dongjing He, un inginer software al Google şi Christian Brand, un manager de produs al companiei, au anunţat pe blogul de securitate al acesteia, că „noile tehnologii de securitate depăşesc parolele atât din punctul de vedere al puterii cât şi al comodităţii.” Având acest lucru în minte, continuă el, Google este „fericit să anunţe că poţi să îţi verifici identitatea folosind amprenta sau varianta de screen lock atunci când foloseşti anumite servicii Google.”

Ce înseamnă acest lucru?

Jurnaliştii publicaţiei internaţionale Forbes spun că decizia indică foarte puţine lucruri referitoare la viitor în prezent. Poate fi considerată ca fiind un prim pas în direcţia unui viitor fără parole, într-un mod similar în care Microsoft a anunţat că a semnalat intenţia de a înlocui parolele necesare pentru folosirea  Windows pentru 800 de milioane de utilizatori. În ambele situaţii, numitorul comun este autentificarea FIDO2.

Alianţa FIDO (abreviere care derivă de la Identificarea Rapidă în mediul Online - FIDO Online), este o industrie care are ca misiune rezolvarea problemelor parolelor care folosesc standardele deschise în direcţia dezvoltării tehnologiilor care pot să le înlocuiască în mod sigur. FIDO2 este un set de astfel de standarde care permit login-urile prin intermediul metodelor criptografice de securitate.

Este prima dată când Google a permis folosirea aceloraşi date biometrice - amprenta - pentru aplicaţiile native de Android sau pentru  serviciile web ale companiei. Amprenta poate fi înregistrată o singură dată pe smartphone şi apoi folosită atât pentru accesarea în mod sigur a aplicaţiilor şi serviciilor web.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.