De ce are cea mai fericită ţară din lume una dintre cele mai mari rate de sinucideri înregistrate vreodată?

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 25 ianuarie 2020 598 afişări

De ce are cea mai fericită ţară din lume una dintre cele mai mari rate de sinucideri înregistrate vreodată?

Finlanda a ocupat din nou prima poziţie din 156 de ţări listate în „World Happines Report” – un clasament ce urmăreşte să găseacă cei mai fericiţi oameni din lume după criterii precum libertatea, generozitatea, onestitatea, veniturile, sănătatea şi buna guvernare. Pe locurile imediat următare s-au clasat Danemarca, Norvegia, Islanda, Olanda şi Elveţia, în timp ce Statele Unite ocupă doar locul al nouăsprezecelea, potrivit MarketWatch.

Finlanda are o populaţie extrem de educată, 70% dintre cetăţenii cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani fiind angajaţi, peste media de angajare a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de 68%. De altfel, 88% dintre adulţii între 25 şi 64 de ani au terminat cel puţin o facultate, cu 10 procente mai mult decât media OCDE. În plus, speranţa de viaţă este aproape 82 de ani, media înregistrată de OCDE fiind de 80 de ani.

Totuşi, Finlanda are una dintre cele mai mari rate de sinucidere din lume, de 11,6 per 100.000 de oameni. Prin comparaţie, Statele Unite înregistrază o rată de 11,1.

Un studiu publicat în 2011 a iniţiat o teorie conform căreia diferenţa tot mai mică de venituri ar putea să declanşeze disperare în rândul vecinilor, familiei şi colegilor de muncă ce încep să se compare tot mai mult cu cei din jur. În mod surprinzător, aceste caracteristici se întâlnesc în ţări unde rata şomajului este sub 4%: Republica Cehă (2,2%), Japonia (2,4%), Germania (3,1%) şi Israel (3,4%).

Un alt studiu, publicat săptămâna trecută la Universitatea din Darthmouth (SUA), arată faptul că fericirea este influenţată în primul rând de vârstă şi că adulţii de vârstă mijlocie duc o viaţă din ce în cea mai grea în condiţiile în care nivelul lor de educaţie este sub medie.

În al doilea rând, oamenii de vârstă mijlocie se compară în mod constant cu cei din jur, milenialii fiind aici cap de listă, fapt datorat utilizării crescânde a reţelelor sociale şi a atracţiilor pe care le reprezintă acestea .

În timp ce în anii 1970 femeile şi oamenii de culoare au devenit mai optimişti datorită schimbărilor spre bine din societate, singurul grup ce a început să scadă în ceea ce priveşte optimismul este reprezentat de persoanele albe ce nu au reuşit să termine liceul, conform studiului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fericire,
crestere,
inregistrare,
rate,
sinucideri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.