De câţi angajaţi este nevoie în industria hotelieră? - ​Călin Ilie, Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) şi director general Ibis - VIDEO

Autor: Adelina Mihai, Roxana Cârcior Postat la 16 aprilie 2019 105 afişări

„Criza forţei de muncă este cea mai mare problemă pe care noi o întâmpinăm în industria ospitalităţii. Cifra avansată de noi în discuţiile anterioare, adică deficitul de 100.000 de persoane, pleacă din nişte calcule pe care noi le-am făcut, care ţin cont de dezvoltarea extrem de importantă pe care noi o avem în momentul de faţă. Sunt cel puţin 25 de hoteluri noi care sunt în lucru şi urmează să se deschidă. Ca rezultat al unor cifre mai bune pe care le-am înregistrat în ultima perioadă în turism, care pleacă de la o comparaţie cu media europeană, unde unul din zece angajaţi lucrează în turism, deci 10% din forţa de muncă activă are legătură cu domeniul ospitalităţii, pe când în România suntem undeva la 5%. Deci potenţialul e mult mai mare şi astăzi din întrebările pe care noi le-am adresat operatorilor din turism a rezultat că o cifră de 100.000 de angajaţi ar rezolva deficitul de pe piaţă. Sigur că unii dintre ei sunt sezonieri, mă refer la sezonul de pe litoral unde criza e acută şi unde simţiţi şi dumneavoastră în serviciile pe care le întâmpinaţi când mergeţi acolo, dar estimarea de 100.000 corespunde pe deplin părerilor operatorilor din turism.”

BM: Nu am văzut pe litoral angajaţi din state asiatice, am văzut din Republica Moldova, dar nu s-a ajuns încă la importul de personal din Asia. Sunt românii mobili vara?

„Nu, acest lucru se explică prin faptul că sezonul nu este foarte mare, mai avem o problemă cu sezonalitatea foarte mică pe litoral. Să lucrezi doar trei luni de zile în plin sezon nu prea se justifică să faci eforturile de a aduce un angajat din ţările non-UE, să investeşti în aducerea lui, în pregătirea lui, astfel încât să-l foloseşti doar trei luni, nu face sens. Din rândul operatorilor de pe litoral sau din alte zone extrem de sezoniere vor apela în continuare la forţă de muncă fie din ţară, fie din proximitate, mă refer la Moldova, Ucraina, Serbia ţări care pot să vină.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.