Danske Bank pledează vinovată în procesul de fraudă intentat de SUA: Banca daneză va plăti 2 miliarde de dolari autorităţilor din Statele Unite şi Danemarca pentru a pune capăt scandalului

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 14 decembrie 2022 65 afişări

Danske Bank pledează vinovată în procesul de fraudă intentat de SUA: Banca daneză va plăti 2 miliarde de dolari autorităţilor din Statele Unite şi Danemarca pentru a pune capăt scandalului

Danske Bank A/S a recunoscut că a comis o fraudă şi va plăti 2 miliarde de dolari pentru a pune capăt anchetei din SUA privind spălarea de bani la sucursala sa din Estonia, contribuind astfel la încheierea celui mai grav scandal din istoria recentă a băncii, a raportat Bloomberg.

Finanţatorul danez a pledat marţi vinovat de conspiraţie în vederea comiterii de fraude bancare şi a recunoscut că a furnizat servicii bancare unor clienţi suspecţi - inclusiv din Rusia - prin intermediul sucursalei sale din Estonia, deşi cunoştea riscurile de spălare a banilor, a precizat Departamentul de Justiţie al SUA într-un comunicat.

Danske face eforturi pentru a trece peste scandalul în cauză, unul dintre cele mai grave cazuri de abuz corporatist din Danemarca. Cazul a lăsat o cicatrice severă într-o ţară cunoscută pentru transparenţa financiară, adăugându-se la o listă de creditori din Europa de Nord, inclusiv ABN Amro Bank NV şi Deutsche Bank AG, care au fost implicaţi în probleme de spălare de bani.

"Înţelegerea încheie un caz care a consumat multe resurse şi va permite conducerii băncii să se concentreze pe dezvoltarea afacerii actuale", a declarat Jens Munch Holst, director executiv la AkademikerPension, un fond de pensii danez cu active de aproximativ 20 de miliarde de dolari. "Va fi o muncă lungă şi grea pentru a readuce reputaţia la nivelul la care era înainte de 2018".

Scandalul nu este cea mai gravă criză care a afectat Danske Bank. În anii 1920, expansiunea sa rapidă s-a încheiat aproape de colaps, statul danez venind în ajutor. Directorul general de atunci, Emil Glueckstadt, a ajuns la închisoare pentru că a minimalizat amploarea problemelor băncii. A murit în arest în aşteptarea procesului, iar o mare parte din averea sa a fost folosită pentru a acoperi cheltuielile de judecată legate de scandal.

Valoarea amenzii corespunde sumelor pe care Danske le-a pus deoparte pentru a acoperi cazul, banca declarând în octombrie că e dispusă să accepte o amendă de 2 miliarde de dolari. Creditorul cu sediul la Copenhaga a declarat că va plăti Departamentului de Justiţie al SUA 1,21 miliarde de dolari, SEC 179 milioane de dolari şi Unităţii speciale daneze pentru infracţiuni 4,75 miliarde de coroane (679 milioane de dolari).

Deşi cazul Danske a fost unul dintre cele mai mediatizate cazuri în care a fost implicată o bancă europeană în ultimii ani, este departe de a fi singurul. În 2021, ABN Amro a fost de acord să plătească 480 de milioane de euro pentru a pune capăt unei anchete olandeze care a descoperit "o serie de deficienţe grave" în procesele sale de combatere a spălării banilor. La începutul acestui an, birourile Deutsche Bank din Frankfurt au fost percheziţionate de autorităţile de aplicare a legii în urma unor rapoarte depuse de creditor privind o potenţială spălare de bani.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.