Cushman & Wakefield Echinox: Cu achiziţii de 1,5 miliarde de euro, noii investitori cresc concurenţa pentru cele mai bune active imobiliare din România

Autor: Andra Stroe Postat la 17 februarie 2020 36 afişări

Cushman & Wakefield Echinox: Cu achiziţii de 1,5 miliarde de euro, noii investitori cresc concurenţa pentru cele mai bune active imobiliare din România

Piaţa imobiliară locală a atras în ultimii cinci ani peste 20 de investitori noi din toate colţurile lumii, cei mai activi dintre aceştia realizând achiziţii cu o valoare cumulată de circa 1,5 miliarde de euro, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Prin achiziţiile realizate şi activele prospectate, aceşti investitori au crescut competiţia pentru cele mai bune active disponibile pe piaţă, contribuind la o uşoară reducere a randamentelor investiţionale, proces ce este de aşteptat să continue şi în următoarele trimestre.

Din punct de vedere al volumelor investite, cei mai activi jucători noi din piaţa imobiliară locală au fost în ultimii cinci ani grupurile MAS Real Estate, Atterbury şi Lion’s Head Investments, cu acţionariat sud-african, Cerberus, Morgan Stanley şi White Star din Statele Unite ale Americii, respectiv GIC (Singapore) şi CIC (China). Din Europa, piaţa locală a atras investitori noi în special din regiune, din ţări precum Cehia (PPF Real Estate) şi Ungaria (Indotek).

Analizând achiziţiile companiilor care aveau deja prezenţă pe piaţa locală, cele mai mari achiziţii au fost realizate de NEPI Rockcastle, CTP şi Globalworth, liderii segmentelor de Retail, Industrial şi Office din punct de vedere al activelor aflate în portofoliu, alături de grupul local Dedeman, liderul pieţei de bricolaj, care prin două achiziţii a devenit un jucător semnificativ pe piaţa de birouri din Bucureşti şi Cluj.

„În timp ce în Polonia, Cehia şi Ungaria observăm tranzacţii care stabilesc noi yield-uri record, randamentele din România încă nu au înregistrat o tendinţă semnificativă de comprimare. Sunt semnale evidente că pentru cele mai bune active cu un preţ sub 50 de milioane de euro randamentele încep să se stabilizeze sub nivelul de 7% şi ne aşteptăm ca această tendinţă să fie urmată în următoarele 12 luni şi de activele mari, nou livrate, cu valori de peste 100 de milioane de euro. Această evoluţie stabilă şi volatilitatea redusă reflectă un nou nivel de maturitate al pieţei locale, oferind investitorilor o marjă suplimentară atractivă comparativ cu alte pieţe din Europa Centrală şi de Est”, a declarat Tim Wilkinson, partener, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Per total, în perioada 2015 – 2019, au fost înregistrate 137 de tranzacţii cu o valoare cumulată de aproximativ 4,2 miliarde de euro, valoarea medie a tranzacţiei fiind de peste 30 de milioane de euro. Cele mai tranzacţionate proprietăţi au fost imobilele de birouri, cu un volum de aproape 1,8 miliarde de euro şi o cotă de 43% din total, fiind urmate de spaţiile comerciale, cu o cotă de 30%, respectiv spaţiile industriale (20%).

Circa 67% din volumul investit a fost direcţionat către proprietăţi situate în Bucureşti, următoarea piaţă ca atractivitate fiind Cluj-Napoca, cu o pondere de circa 7% din activitatea tranzacţională.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
achizitii,
active,
investitori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.