Cum va fi 2017 pentru Europa? Un an „mizerabil“ în care crăpăturile din UE se vor mări

Postat la 05 ianuarie 2017 292 afişări

Cum va fi 2017 pentru Europa? Un an „mizerabil“ în care crăpăturile din UE se vor mări

Dacă ar fi să explice simplu cum va fi 2017 pentru Europa, unii analişti ar spune „mizerabil“, alţii „un an crucial“. Iar cea mai mare cauză a pesimismului este politica, sau mai precis ameninţarea „politicii populiste“. Nici pe partea economică lucrurile nu vor străluci.

„Anul 2017 se va dovedi un an mizerabil pentru Europa“, scrie Deutsche Welle. Anul trecut a fost marcat de o senzaţie acută de nesiguranţă cauzată de terorism, de ascensiunea populismului şi a autocraţilor şi de erodarea valorilor democratice. În 2017, Occidentul ar putea fi supus unor teste serioase.

În ianuarie Donald Trump şi guvernul său de miliardari se vor instala la conducerea SUA. Criticii lui Trump spun că lipsa lui de experienţă politică şi tendinţa de a „agita lucrurile“ vor cauza probleme privind securitatea globală. O teamă care persistă este că preşedintele american va declanşa un val de protecţionism care va lovi comerţul internaţional. Doar fanii săi se aşteaptă la surprize plăcute. În martie olandezii vor vota în alegeri parlamentare. Sondajele arată că partidul populist al lui Geert Wilders ar putea deveni una dintre cele mai puternice forţe politice. Wilders are un discurs contra islamului, imigranţilor şi contra Uniunii Europene. Eroul său este preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

Tot în martie, premierul britanic Theresa May va declanşa Articolul 50 pentru pornirea negocierilor privind Brexitul - cel mai dur test pentru supravieţuirea UE.

Citiţi continuarea pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.