Cum un bonus de 25 de milioane de dolari a dus la 12 ani de închisoare

Postat la 31 ianuarie 2017 283 afişări

George Urumov va petrece următorii 12 ani în închisoare pentru că a furat de la angajatorul său aproape 150 de milioane de dolari, scrie Bloomberg.

Cum un bonus de 25 de milioane de dolari a dus la 12 ani de închisoare

Urumov a realizat o schemă prin care sustrăgea milioane de dolari de la Otkritie Financial Corp. În această acţiune a fost implicată şi soţia sa Yulia Balk, care ulterior a fost achitată. Cuplul a folosit banii furaţi pentru a-şi alimenta stilul de viaţă extravagant. Cei doi au folosit 24 de milioane de dolari pentru a achiziţiona o casă aflată pe una dintre cele mai prestigioase străzi din Londra.

Cu un an înainte de a începe să fure bani, Urumov a câştigat 2 milioane de dolari (plus bonusuri) în calitate de director executiv al Knight Capital Europe. Potrivit Bloomberg, dacă Urumov nu ar fi plecat de la Knight ar fi câştigat 10 milioane de dolari în următorul an.

Totuşi banii câştigaţi rapid au fost o atracţie mai mare pentru el, iar în doar câteva luni la Otkrite a reuşit să obţină 40 de milioane de dolari. Procurorii au spus că Urumov a încercat să obţină de la Otkritie un bonus de instalare de 50 de milioane de dolari, dar a obţinut doar 25 de milioane, în schimbul mutării echipei sale de la Knight la firma rusească.

Numai că el nu a împărţit banii cu echipa sa, ci 12 milioane de dolari i-a folosit pentru a da şpagă celor doi angajaţi al Otkirtie care l-au ajutat să obţină slujba, unul dintre ei fiind condamnat (a fost eliberat la scurt timp), iar altul este în Israel.

La doar cinci săptămâni de la instalare, Urumov şi colegii lui au spus că tranzacţionau în acţiuni argentinene în dolari când de fapt le făceau în pesos. Fapt care a dus ca Otkiritie să plătească de patru ori mai mult decât ar fi trebuit, iar infractorii au sustras 100 de milioane de dolari. Bani au mers în conturi off-shore apoi cei implicaţi şi-au cheltuit banii pe maşini Ferrari, diamante galbene şi roz, proprietăţi de lux. Cei implicaţi au fost prinşi la patru ani distanţă, în 2015, iar între timp, banca rusească şi-a recuperat banii pierduţi. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.