Cum traduc specialiştii bombele fiscale ale PSD: „Pe principiul poporului, tot în boul care munceşte dai"

Postat la 01 iulie 2017 119 afişări

„E uşor a scrie versuri/ Când nimic nu ai a spune/ Înşirând cuvinte goale/ Ce din coadă au să sune", e concluzia pe care o trage Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, citând din Mihai Eminescu, în urma modificărilor fiscale anunţate de PSD în noul program de guvernare.

Cum traduc specialiştii bombele fiscale ale PSD: „Pe principiul poporului, tot în boul care munceşte dai"

 „Bietul Eminescu ştia ce ştia. E uşor să scrii măsuri şi să iei angajamente şi să crezi că răstorni lumea, după care să constaţi că lumea nu se răstoarnă chiar cum vrei tu şi nu funcţionează chiar cum ţi-ai închipuit tu. Şi atunci mai schimbi o dată", crede Pârvan, care arată că nu se poate ca mediul de afaceri să nu fie îngrijorat de aceste schimbări, mai ales că ele au fost făcute fără o consultare prealabilă şi, mai mult, nu sunt susţinute nici de cifre care să arate ce impact ar avea asupra economiei ţării. „Nu se poate să nu aibă impact în economie astfel de măsuri, impactul este major", explică şi Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal, care crede că mai întâi ar trebui să-i lăsăm pe guvernanţi să se lămurească ei între ei, din moment ce s-au iscat astfel de discuţii.

Pe scurt, situaţia din domeniul fiscal este explicată popular de Cristian Pârvan: „tot în boul care munceşte dai". Impozitarea pe cifra de afaceri este „un nonsens economic", iar micşorarea TVA - o măsură la care ar trebui să se renunţe total pentru că şi-a epuizat deja impactul, susţine Dumitru, care şi-ar dori şi ca, înainte de majorarea salariului mediu, să vadă şi un studiu de impact pe care l-au avut creşterile destul de abrupte din ultimii ani. Schimbările anunţate de PSD prin noul program de guvernare publicat în aceeaşi zi în care miniştrii au fost învestiţi în funcţie au stârnit reacţii în lanţ în mediul de afaceri, iar vineri cele mai mari companii din România au convocat o întâlnire de urgenţă, în vreme ce Camera de Comerţ a avertizat că „modificarea netransparentă a fiscalităţii va conduce la un sistem instabil şi impredictibil".

Impozitul pe cifra de afaceri este o măsură care trebuie tratată cu multă precauţie, la fel ca şi celelalte modificări fiscale propuse de PSD prin noul program de guvernare publicat odată cu învestirea noului Cabinet, mai ales că nici guvernanţii nu sunt foarte convinşi de ceea ce vor să facă şi se contrazic între ei, crede preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. Una dintre măsurile care a stârnit cele mai multe controverse în aceste zile este trecerea de la impozitul pe profit la impozitul pe cifra de afaceri, o prevedere despre care Dumitru arată că nu poate fi sub nicio formă aplicată la modul general, dintr-un motiv foarte simplu: nu ne lasă directivele europene.

Citeste continuarea pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.