Cum se fac angajările în vremea coronavirusului în România

Autor: Ioana Matei Postat la 24 martie 2020 606 afişări

Cum se fac angajările în vremea coronavirusului în România

Criza cauzată de Coronavirus afectează într-un mod sau în altul fiecare domeniu, inclusiv recrutarea de personal, iar un sondaj realizat de reprezentanţii platformei Undelucram.ro scoate în evidenţă problemele cu care se confruntă recrutorii în această perioadă de autoizolare, potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii platformei.

Potrivit acestui sondaj, numărul de aplicanţi la joburi a scăzut cu până la 30% în ultima lună.

Peste 44% dintre respondenţi au menţionat că au observat o scădere în numărul de aplicanţi în perioada 19 februarie - 19 martie 2020, comparativ cu 19 februarie - 19 martie 2019.

 • Doar 6% dintre recrutori au observat o creştere semnificativă (cu până la 30%) în numărul de aplicanţi
 • 12% dintre respondenţi au observat o creştere minoră
 • 38% dintre respondenţi susţin că nu există nicio modificare
 • 28% au văzut scăderi semnificative (până la 30%) în numărul de aplicări la joburi
 • 9% raportează scăderi cu peste 30%
 • 7% au avut scăderi de sub 10%

Teama de a se infecta cu virusul precum şi măsurile de autoizolare impuse de autorităţi au dus la un refuz masiv al candidaţilor de a participa la interviuri faţă în faţă. Astfel, peste 68% dintre specialiştii în HR care au raspuns la sondajul Undelucram.ro au spus că au înregistrat refuzuri din partea candidaţilor de a participa la interviu.

„În această perioadă angajatorii sunt mult mai precauţi, principala preocupare a acestora fiind aceea de a securiza continuarea business-urilor, concentrându-se în acelaşi timp pe asigurarea unui climat de muncă sigur. Companiile au găsit soluţii pentru ca angajaţii lor să lucreze de acasă, au modificat procese şi au adaptat soluţiile tehnice.

Sunt companii care în acest moment se află la poli opuşi. Unele au decis să îşi mute angajaţii în şomaj tehnic, în timp ce altele au un volum mult mai mare de muncă (companiile din retail alimentar, medical, farmaceutică).

Din acest sondaj se poate observa că procesele de recrutare au fost parţial îngheţate sau diminuate ca volum, iar pentru cele care continuă au fost adaptate soluţiile de intervievare (interviuri telefonice şi video)” a spus Costin Tudor, CEO şi fondator Undelucram.ro

Pentru a limita răspândirea virusului, peste 24% dintre respondenţi au decis să nu mai susţină interviuri pentru o perioadă.

Cei care susţin în continuare interviuri o fac astfel:

 • Interviuri telefonice şi video (59%)
 • Telefonic (9%)
 • Video (3%)
 • Interviu clasic şi interviu video/telefonic în anumite cazuri (3%)
 • Interviu clasic, faţă în faţă (doar 2%)

Deşi doar 13% dintre respondenţi au menţionat că încă au recrutori pe teren (specialişti care promovează joburile disponibile în deplasare, în diferite oraşe şi susţin interviuri de grup în zonele respective), aceştia au spus că au luat deja măsuri speciale pentru a îşi proteja atât candidaţii, cât şi posibilii aplicanţi la joburi.

Companiile care recrutează în această perioadă au menţionat că au amânat sesiunile de training şi că perioada de onboarding a noilor angajaţi a fost scurtată. De asemenea, angajatorii fac tot posibilul să îşi lase angajaţii să lucreze de acasă.

Respondenţii au menţionat că îşi desfăşoară activitatea în mod normal, doar că fac acest lucru de acasă. Excepţiile sunt cei care lucrează în lanţuri de magazine alimentare, în farmacii şi în producţie şi nu îşi pot desfăşura activitatea de acasă.

Sondajul a fost derulat în rândul a 477 de angajaţi din departamentele de HR ale companiilor din România. Specialiştii ocupă funcţii precum HR Manager, Employer branding Manager şi Recrutor.

Sondajul cu privire la impactul crizei cauzate de Coronavirus asupra recrutării de personal a fost realizat pe platforma Undelucram.ro, în luna martie 2020. Au fost colectate 477 de răspunsuri. Au fost luate în considerare doar răspunsurile celor care au completat în totalitate sondajul.

Cei 477 de participanţi la sondaj sunt angajaţi în departamentele de HR din industrii precum IT&C, Comerţ/Retail, Producţie Industrială, Producţie Bunuri de larg consum, Bănci/Asigurări/Pensii/Alte Servicii Financiare, BPO&Servicii, Transport/Logistică. Angajaţii din departamentele de HR au răspuns la 5 întrebări cu multiple variante de răspuns.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajari,
romania,
interviu,
sondaj,
perioada,
platforma

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.