Cum se dansează cadrilul cu Iohannis

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 iunie 2014 92 afişări

Vasile Blaga, liderul PDL, spunea anul trecut în primăvară că "de ce îi este frică lui Ponta nu va scăpa: va fi înfrânt în 2016 de PDL, în coaliţie cu PNL sau separat", în replică la o afirmaţie a premierului Victor Ponta cum că PNL ar putea reface dreapta prin absorbţia PDL, în aşa fel încât în 2016 să participe la alegeri două blocuri politice rivale, stânga (PSD şi aliaţii) şi dreapta (PNL şi aliaţii).

Cum se dansează cadrilul cu Iohannis

Pe atunci, Blaga declara că scopul PDL este să câştige alegerile din 2016 şi funcţia de premier, urmând ca PNL, dacă va dori, să se alăture atunci la guvernare. În martie 2014, Blaga repeta că obiectivul principal al PDL este revenirea la guvernare, adăugând doar în subsidiar că partidul vrea să câştige şi prezidenţialele prin Cătălin Predoiu şi că după europarlamentare şi-ar dori o unificare a dreptei în jurul PDL. Jocul strâmt al politicii de la noi face ca în prezent să se confirme deja şi perspectiva celor două mari blocuri politice care ar urma să-şi dispute guvernarea în 2016, şi cea de fuziune prin absorbţie a PDL de către PNL.

Pe frontul prezidenţialelor, în schimb, poziţia mai bună în sondaje şi iuţeala de mână cu care Klaus Iohannis a determinat demisia şi retragerea candidaturii la prezidenţiale a lui Crin Antonescu l-au propulsat pe primarul Sibiului drept cel mai probabil candidat al PNL-PDL la prezidenţiale. Tot jocul strâmt al politicii de la noi asigură şi aici continuitatea ironică a ideilor: vechiul "proiect Iohannis" cu care PSD-PNL-PC voiau să câştige în 2009 prezidenţialele contra lui Traian Băsescu şi să formeze guvernul e reciclat acum de PNL-PDL pentru câştigarea prezidenţialelor contra lui Victor Ponta.

Deşi pe atunci persoana fizică Iohannis urma să fie pus premier, iar acum ar urma să fie preşedinte, noul "proiect Iohannis" are exact acelaşi conţinut ca în 2009, respectiv de simplu magnet menit să ţină captiv electoratul convins că "trebuie făcut totul ca să nu iasă preşedinte X" şi să atragă şi electoratul îndeajuns de indecis încât să nu fie convins din prima de respectivul slogan.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-se-danseaza-cadrilul-cu-iohannis-12720024
12720024
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.