Cum scapi de angajatii care stau cu lunile in concediu medical

Autor: Razvan Muresan Postat la 18 noiembrie 2010 520 afişări

Angajatorii sunt obligati sa achite concediile medicale dar nu au nici un fel de control asupra felului in care acestea sunt acordate. Se intampla frecvent ca totalul costurilor companiilor cu indemnizatiile de concedii medicale sa fie insemnat, fie pentru ca nu se recupereaza banii de la Casele de Asigurari, fie pentru ca angajatii aduc cu intarziere si greutate certificatele de concediu ori acestea sunt gresit completate sau acordate de catre medici.

"Una dintre variantele ce ar putea duce la evitarea problemelor din acest punct de vedere ar fi de a obliga angajatul sa prezinte o copie dupa certificatul de concediu medical in termen cat mai scurt de la acordarea acestuia, obligatie care sa fie inclusa si sanctionata prin regulamentele interne. In acest fel, companiile ar putea avea un control atat asupra starii de incapacitate temporara de munca a unui angajat, cat si in ceea ce priveste deficientele formale ale certificatului de concediu medical care, astfel, ar putea fi remediate in timp util, pana la momentul la care trebuie platita indemnizatia", a declarat Adriana Puscas, avocat asociat, SPV Legal.

Manageri de resurse umane din companii au ridicat problema punctuala a concediilor medicale pentru afectiuni ce ar putea fi simulate cu usurinta in vedere obtinerii a unor zile libere platite. Aceasta practica este mai des intalnita, au remarcat cei prezenti, in preajma diverselor sarbatori legale.

"In aceasta situatie, singura solutie a angajatorilor este realizarea unor statistici interne, pentru a depista "abuzurile" de concediu medical si, pentru cazurile care ridica suspiciuni, solicitarea, catre Casa de asigurari, a unui control cu privire la acordarea respectivelor concedii medicale", a adaugat Ana-Maria Hrituc, avocat asociat SPV Legal.

Mihaela Stoienescu, Sef Serviciu la CASAOPSNAJ (Casa de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti), prezenta la discutii, a confirmat aceasta solutie ca fiind, practic, singura ce poate preveni si descuraja abuzurile unor angajati in ceea ce priveste obtinerea de zile libere prin intermediul concediilor medicale.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-scapi-de-angajatii-care-stau-cu-lunile-in-concediu-medical-7726631
7726631
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.