Cum să opreşti duminica să se transforme într-o zi de luni muncind în afara programului

Autor: Ioana Matei Postat la 12 ianuarie 2020 167 afişări

Cum să opreşti duminica să se transforme într-o zi de luni muncind în afara programului

Duminica obişnuia să fie zi de relaxare, în care să petreci timp cu familia şi prietenii sau în care sa te ocupi de lucruri personale. Acum, din ce în ce mai mulţi oameni spun că nu folosesc weekendul pentru odihnă ca în trecut, scriu colaboratori ai publicaţiei inc.com. Un studiu din 2017 realizat de Enterprise Holdings dezvăluia că aproape şapte din 10 americani lucrează 9 ore cel puţin într-un weekend o dată pe lună. Acelaşi studiu a dezvăluit faptul că două treimi din respondenţi cred că angajatorii lor se aşteaptă ca ei să lucreze în weekend. De asemenea, 61% dintre ei spuneau că se străduiesc să nu se gândească la muncă pe parcursul weekendului, iar două treimi au recunoscut că şi-au verificat şi au răspuns unor e-mailuri legate de muncă într-un weekend obişnuit.

Colaboratorii Inc. cred însă că pentru sănătatea noastră fizică şi psihica, ar trebui să ne oprim sau să minimizăm munca din perioada weekend-ului şi să o plasăm între luni şi vineri, unde trebuie să fie de fapt. Ar trebui să recâştigaţi acest echilibru, chiar dacă sunteţi în mijlocul construirii unui start-up sau sunteţi un freelancer  care nu are venituri consante.

Iată câteva modalităţi prin care să vă câştigaţi înapoi duminica de relaxare:

1. Opriţi sentimentul de vină - nu există niciun motiv pentru care să vă simţiţi rău legat de faptul că vă luaţi o pauză de o zi de la muncă. Aceasta este necesară pentru sănătatea fizică, emoţională şi psihica, cât şi pentru productivitatea şi creativitatea noastră.  Colegii ar trebui de asemenea să recunoască valoarea de a vă lăsa să „vă încărcaţi bateriile”.

Pentru a nu vă mai simţi vinovat în legătură cu timpul vostru liber, trebuie să învăţaţi să ignoraţi gândirea negativă a celor din jur şi a voastră. Concentraţi-vă pe ceea ce aveţi de realizat şi planificaţi timp pentru relaxare, de asemenea.

2. Ieşiţi din mediul de muncă - chiar dacă este convenabl să ai un birou acasă, este foarte uşor ca astfel să dobândiţi unele obiceiuri proaste. S-ar putea să vreţi să vă verificaţi mailurile, să trimiteţi o chitanţă rapid sau să scrie o listă de „to do-uri” pentru luni; astfel nu faceţi decât să deschideţi uşa muncii. Cât timp sunteţi în apropierea unui birou, s-ar putea să lucraţi atunci când nu va fi nevoie. Îndepărtaţi-vă de  muncă şi începeţi ceva diferit, optând pentru timpul petrecut cu familia, prietenii sau cu animalul vostru de companie. Sau, puteţi să vă deconectaţi total şi să petreceţi timp cu voi înşivă.

3. Impuneţi-vă limite vouă şi celor din jur: pentru freelanceerii care creează un program de muncă flexibil, există anumite perioade în care munca duminica este necesară. Dar, dacă clienţi şi angajaţii primesc semnale de la voi în weekend, atunci ei fie vor fi enervaţi fiindcă le stricaţi timpul lor liber, fie vor presupune că este în regulă să vă contacteze în weekend - chiar dacă nu plănuiţi să lucraţi în fiecare duminică. Mai degrabă decât să creaţi confuzii, impuneţi anumite limite şi nu le permiteţi celor care vor să vă fure din timpul petrecut în afara muncii. Nu anunţaţi că lucraţi în acele zile. Şi nu corespondaţi cu ai voştri colegi.

4. Faceţi-vă planurile pentru ziua de luni începând cu ziua de vineri - Unul dintre motivele pentru care oamenii lucrează duminica este că vor să se pregătească pentru săptămâna care urmează. Sunt tentaţi să trimită agende, e-mailuri, întrebări sau chiar noi sarcini de lucru sâmbătă seară. Câteodată acea jumătate de oră despre care credeai că ai nevoie se transformă în câteva ore de muncă. În loc de asta, creaţi-vă agenda pentru zilele de luni sau pentru săptămâna care urmează în ziua de vineri; dedicaţi o jumătate de oră acestei activităţi. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.