Cu cât vor creşte salariile angajaţilor o treime din companiile locale. Randstad: „Intenţiile de angajare în departamentele de IT au scăzut de la 46%, în 2023, la 27%, în 2024"

Autor: Andra Stroe Postat la 10 martie 2024 25 afişări

Cu cât vor creşte salariile angajaţilor o treime din companiile locale. Randstad: „Intenţiile de angajare în departamentele de IT au scăzut de la 46%, în 2023, la 27%, în 2024"

În acest an, o treime din angajatori vor creşte salariile cu 6-10%, arată cercetarea Randstad Romania HR Trends 2024, realizată de compania de servicii de resurse umane Randstad România. În acelaşi timp, potrivit unui sondaj al companiei pe LinkedIn, această creştere nu corespunde aşteptărilor angajaţilor şi nu este considerată realistă în situaţia actuală de pe piaţa muncii. Cea mai mare discrepanţă între ceea ce oferă organizaţiile şi ce îşi doresc angajaţii este în intervalul de creştere a salariului de peste 20%, preferat de 19% dintre angajaţi, dar care reprezintă o opţiune doar pentru 1% dintre angajatorii români. Conform cercetării, beneficiul financiar acordat cel mai frecvent este telefonul mobil (81%), urmat de bonusurile bazate pe performanţă individuală (80%). Interesant este faptul că 17% din companiile respondente le oferă angajaţilor participare la profit.

„Randstad Romania HR Trends 2024 este instrumentul care îi susţine şi în acest an pe angajatori să fie cu un pas înainte pe piaţa resurselor umane. Cercetarea oferă răspunsuri la multe preocupări legate de atragerea şi retenţia talentelor. Aflăm, de exemplu, că soluţia care predomină în rândul companiilor pentru a răspunde provocărilor legate de forţa de muncă este cea de a oferi programe de training (68%), lucru confirmat şi de cercetarea Workmonitor 2024, care arată că angajaţii români sunt interesaţi de acest aspect. Puţin peste jumătate din angajatori se gândesc la majorarea salariului ca soluţie la provocările de HR, în vreme ce acesta este cel mai important factor pentru angajaţi (96%), la egalitate cu echilibrul viaţă personală-viaţă profesională. Alinierea aşteptărilor angajator – angajat este o cheie pentru succesul organizaţional pe termen lung, la nivelul resurselor umane", spune Mihaela Maranca, Country Manager, Randstad România.

Motivul principal ce determină companiile să facă angajări în 2024 este creşterea afacerii, într-o proporţie care transmite un semnal economic optimist pentru acest an, de la 82% în 2023, la 89%. Această tendinţă ar putea reflecta un mediu economic în expansiune, respectiv încrederea în perspectivele de creştere a afacerii, în rândul angajatorilor. 66% din liderii de afaceri care au răspuns studiului Randstad Romania HR Trends 2024 se confruntă cu provocarea de a menţine interesul candidaţilor pe parcursul întregului proces de recrutare. "Resimţim şi noi în piaţă acest aşa-numit fenomen de ghosting, care s-a extins din zona de gulere albastre (angajaţi din producţie), la specialişti din zona de gulere albe (angajaţi care au muncă de birou)", arată Mihaela Maranca.

Cele mai multe angajări se fac în client service şi pentru funcţii administrative

Intenţiile de angajare au crescut de la 23% anul trecut la 29% în 2024, în ceea ce priveşte serviciile pentru clienţi/serviciile post-vânzare, indicând o creştere a preocupării pentru îmbunătăţirea experienţei clienţilor. Se remarcă totodată o tendinţă în creştere a cererii de angajare în departamentele administrative/de back office, pentru care intenţiile de angajare au crescut de la 21% la 29%.

Intenţiile de angajare pentru departamentele de IT/tehnologie şi vânzări înregistrează scăderi semnificative în acest an. Pentru IT/tehnologie, acestea au ajuns, de la 46% în 2023, la 27%. În cazul vânzărilor, diferenţa este similară, de la 46% la 22%, ceea ce poate indica schimbări în strategiile de vânzări ale companiilor. Cercetarea identifică o tendinţă în scădere şi în inginerie, un alt domeniu vedetă în ultimii ani, unde intenţiile de angajare au scăzut de la 38% la 22%. Remarcăm o diminuare importantă faţă de 2023 în departamentele de HR/training/dezvoltare, de la 26% la 9%, şi în cele de marketing tradiţional/comunicare, de la 15% la 2%.

Top 10 provocări ale angajatorilor legate de forţa de muncă

Menţinerea talentelor implicate (engaged) pe durata procesului de recrutare – 66%;

Retenţia performerilor şi dezvoltarea liderilor talentaţi – 61%;

Atragerea de talente – 59%;

Gestionarea aşteptărilor privind compensaţiile şi beneficiile - 52%;

Gestionarea fluctuaţiei ridicate a personalului - 28%;

Gestionarea deficitului de competenţe - 27%;

Construirea brandului de angajator - 26%;

Deficitul de talente locale - 25%;

Integrarea noilor angajaţi - 24%;

Asigurarea sănătăţii mintale a angajaţilor - 22%;

*Totalul este mai mare de 100% deoarece respondenţii au putut selecta mai multe variante de răspuns

Factorii care determină atractivitatea unei companii, din perspectiva angajatorilor

Factorii care, conform respondenţilor, fac o companie atrăgătoare, sunt similari cu cei menţionaţi de angajaţi, în studiul Randstad Romania Workmonitor 2024, lansat recent, deşi în cazul unora sunt diferenţe procentuale semnificative. Salariile competitive şi beneficiile pentru angajaţi se situează pe primul loc  (86%), urmate de atmosfera plăcută de lucru (75%). Factorul echilibru între viaţa profesională şi cea personală scade (72% de la 81%), în contratimp cu aşteptările angajaţilor, pentru care acest aspect a ajuns la fel de important ca salariul.

Majoritatea angajatorilor (70%) consideră că oportunităţile de avansare în carieră contribuie la atractivitatea unei companii, comparativ cu perspectiva angajaţilor, relevată de Randstad Workmonitor, unde 49% au declarat că sunt fericiţi să rămână într-un rol care le place, chiar dacă nu există loc pentru promovare sau dezvoltare. 67% din companii apreciază importanţa programului flexibil de lucru, în uşoară creştere faţă de 2023, totuşi încă la o distanţă de 17% faţă de aşteptările angajaţilor. Perspectiva angajatorilor şi a angajaţilor înregistrează o distanţă destul de mare în ce priveşte importanţa siguranţei locului de muncă pe termen lung (62% - angajatori, 93% - angajaţi).

Cercetarea Randstad Romania HR Trends 2024 a fost realizată pe baza unui chestionar derulat în perioada decembrie 2023 – februarie 2024, respondenţi fiind 238 de lideri de afaceri din principalele industrii din România.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
companii,
salarii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.