CSM sesizează Inspecţia Judiciară şi Uniunea Barourilor în cazul lui Adrian Năstase, acuzând ingerinţe în justiţie

Postat la 26 iunie 2012 23 afişări

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii sesizează Inspecţia Judiciară, solicitând verificări în ceea ce priveşte posibila afectare a independenţei magistraţilor care au instrumentat şi judecat dosarul Trofeul Calităţii, ca urmare a declaraţiilor vehiculate în spaţiul public de la momentul pronunţării deciziei şi până în prezent.

Plenul CSM a luat marţi în discuţie "intervenţiile, în calitate de autorităţi publice, ale unor instituţuii ale statului, intervenţiile publice ale unor asociaţii profesionale şi ale reprezentanţilor acestora, persoane politice, profesionişti ai justiţiei şi formatori de opinie ce au generat atitudini de sfidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului".

CSM conchide că "s-a conturat un potenţial fără precedent de afectare a independenţei Justiţiei" şi a cerut reprezentanţilor autorităţilor publice "să manifeste rezervă în declaraţiile publice privind cauze aflate pe rolul instanţelor de judecată".

De asemenea, plenul CSM a hotărât sesizarea Uniunii Naţionale a Barourilor din România pentru a discuta felul cum avocaţii lui Adrian Năstase au respectat "obligaţia de rezervă în ceea ce priveşte publicitatea proprie, constând în apariţii repetate în mass-media, precum şi limitele în care pot fi făcute comentarii publice în legătură cu cauze aflate în curs de soluţionare pe rolul instanţelor".

Magistraţii vor sesiza şi Barourile aferente cu privire la verificarea modului în care avocaţii din cauza Trofeul Calităţii au respectat deontologia profesională "prin afirmaţiile şi comentariile jignitoare - cu potenţial de afectare a reputaţiei - adresate public magistraţilor care au instrumentat cauza".

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii cere Avocatului Poporului, Asociaţiei Magistraţilor din România şi Asociaţiei Procurorilor din România, responsabilitate instituţională, profesională şi civică în actele şi acţiunile promovate, considerând ca "inadmisibile şi reprobabile" atitudinile manifestate de aceste instituţii de a prelua apărări din cadrul unui proces aflat pe rol şi de a comunica, în mod public, adrese către CSM prin care solicită răspuns la chestiuni cu care este investită doar instanţa de judecată.

Magistraţii vor şi reluarea de urgenţă a discuţiilor privind trecerea poliţiei judiciare de sub autoritatea Ministerului de Interne sub cea a Ministerului Public, "pentru a se evita orice formă sau intenţie, chiar şi sub forma aparenţei, de influenţare politică a activităţilor operative sau investigative ale Poliţiei".

Plenul CSM reaminteşte opiniei publice că nu au fost raportate, nici identificate influenţe ale politicului în dosarul Trofeul Calităţii, "toate afirmaţiile lansate în spaţiul public fiind încercări cointeresate a diverşilor factori de a decredibiliza justiţia română şi magistraţii, în legătură directă şi punctuală cu decizia pronunţată în acest dosar".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/csm-sesizeaza-inspectia-judiciara-si-uniunea-barourilor-in-cazul-lui-adrian-nastase-acuzand-ingerinte-in-justitie-9783271
9783271
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.