Cronologie

Postat la 30 martie 2006 1 afişăre

Discret, Marco face primul pas catre preluarea Alro. Si anume cumpara casa de comert romaneasca Conef, pentru circa 13 milioane de dolari, de la un fost broker de metale - Alexandru Elian -, la scurt timp dupa ce acesta o preluase de la SIF Banat-Crisana.

2000  INCEPUTUL 

Discret, Marco face primul pas catre preluarea Alro. Si anume cumpara casa de comert romaneasca Conef, pentru circa 13 milioane de dolari, de la un fost broker de metale - Alexandru Elian -, la scurt timp dupa ce acesta o preluase de la SIF Banat-Crisana. Desi Conef detinea 10,5% din actiunile Alro, miscarea a trecut neobservata. Statul avea inca 54,7% din companie, iar doua fonduri de investitii straine detineau fiecare circa 10% din actiuni.

2001 PRIMELE SEMNE

La inceputul anului, fondul de investitii american Broadhurst vinde pachetul de circa 9% din actiuni pe care il detinea la Alro, pentru aproape 10 milioane de dolari. Tranzactia a avut loc prin Bursa de Valori Bucuresti, iar actiunile au aparut mai tarziu in conturile unor societati  paravan din Cipru. Initial, s-a banuit ca in spatele societatilor se afla grupul rusesc Alfa, cu afaceri in finante, petrol si comert cu metale. Ulterior, s-a dovedit ca era vorba de fapt de grupul Marco.

IZBUCNESTE SCANDALUL

In mai, Alro convoaca Adunarea Generala a Actionarilor pentru aprobarea unei majorari de capital in numerar de 60 de milioane de dolari, desi compania nu avea nevoie de lichiditati. Cum APAPS nu ar fi avut voie, prin lege, sa subscrie, actionari majoritari deveneau firmele controlate de grupul Marco. Practic, Alro se privatiza fara ca statul sa primeasca vreun ban. Intentia de majorare a devenit imediat scandal international, iar initiativa a fost blocata.

CONSOLIDAREA POZITIEI

In timpul verii, Marco profita de confuzia creata in jurul Alro si ajunge la o participatie de circa 42% din companie. Prima miscare a fost achizitia pachetului de 10% detinut de fondul britanic Romanian Investment Company, care a vandut mai degraba ca semn de protest fata de intentia de majorare a capitalului. Ulterior, Marco a lansat si o oferta publica la Bursa de Valori. In final, grupul a ajuns sa detina 42% din actiuni dupa o investitie totala de circa 54 de milioane de dolari.

2002 PUNCT...

Dupa mai multe amanari ale privatizarii, statul cedeaza controlul Alro. Marco a cumparat inca 10% din capital si a devenit actionar majoritar al companiei. Privatizarea a fost cu emotii pana la sfarsit, grupul Balli, potentialul competitor, renuntand din motive necunoscute sa mai depuna o oferta. Dupa mai multe majorari de capital, Marco a ajuns in prezent la circa 78% din Alro. Investitie totala: aproape 160 de milioane de dolari. Tot in 2002, Marco a cumparat si Alprom Slatina.

2004  ...SI DE LA CAPAT

Saptamana trecuta, Peter Braun si Alexander Krasner, oamenii de baza ai Marco, isi dau demisia din Consiliul de Administratie al Alro. Motivul a fost, conform unor surse apropiate companiei, neintelegerile dintre cei doi si finantatorul procesului de achizitie al Alro. Aceleasi surse spun ca, la Londra, Krasner i-a intentat proces investitorului rus. Alro intra astfel din nou intr-o perioada tulbure, al carei sfarsit este chiar mai greu de anticipat decat in 2001

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cronologie
/actualitate/cronologie-978801
978801
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.