Criza din zona euro continuă: aceeaşi reţetă, alţi actori

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 13 aprilie 2013 30 afişări

S-a conturat deja direcţia următoarelor posibile crize din zona euro: Comisia Europeană a avertizat Slovenia şi Spania că trebuie să ia măsuri urgente de recapitalizare a băncilor, cu termen până la 29 mai, în caz contrar urmând să fie penalizate, conform noii proceduri de "sancţionare a dezechilibrelor macroeconomice" adoptate anul trecut. Italia şi Franţa au fost şi ele avertizate, însă fără ameninţarea sancţiunilor.

Criza din zona euro continuă: aceeaşi reţetă, alţi actori

În cazul Sloveniei, care reprezintă 0,4% din economia zonei euro şi care a încheiat anul trecut cu o scădere de 2% a PIB, CE a acuzat faptul că dezintermedierea bancară şi recesiunea cresc ponderea creditelor neperformante. Slovenia riscă "o criză bancară severă", a avertizat şi OECD, care prezice că economia slovenă va scădea în 2013 cu 2,1%.

Alenka Bratusek, noul prim-ministru sloven, a dat fuga la Bruxelles ca să-i asigure pe liderii zonei euro că ţara ei nu va avea nevoie de un pachet financiar de salvare şi că guvernul "lucrează literalmente zi şi noapte" pentru însănătoşirea sistemului bancar şi a economiei. Alenka Bratusek a spus că până în iunie va fi creată "banca rea" care să preia activele cu probleme, vor fi iniţiate privatizări importante, inclusiv ale băncilor, va fi modificată legislaţia muncii şi va continua reforma pensiilor. Sistemul bancar sloven, dominat de bănci de stat, are active neperformante în valoare de 7 mld. euro, ceea ce echivalează cu 20% din PIB.

Conform şefului CE, Jose Barroso, Slovenia trebuie să prezinte în curând un program complet de reforme. Fostul guvern sloven a căzut în februarie, după un val de proteste contra măsurilor de austeritate deja adoptate şi în contextul acuzaţiilor de corupţie la adresa ex-premierului Janez Jansa.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/criza-din-zona-euro-continua-aceeasi-reteta-alti-actori-10742198
10742198
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.