Criza din tehnologia americană continuă: Meta (Facebook) dă afară încă 10.000 de oameni, după ce a anunţat în urmă cu patru luni cel mai amplu plan de disponibilizări din istoria companiei

Autor: Ştefan Stan Postat la 14 martie 2023 26 afişări

Criza din tehnologia americană continuă: Meta (Facebook) dă afară încă 10.000 de oameni, după ce a anunţat în urmă cu patru luni cel mai amplu plan de disponibilizări din istoria companiei

Meta (Facebook) a anunţat că intenţionează să elimine încă 10.000 de locuri de muncă în următoarele luni, în timp ce directorul executiv Mark Zuckerberg continuă să reducă costurile în ceea ce el a numit "anul eficienţei", scrie FT. 

Măsura, anunţată marţi, marchează cea de-a doua rundă majoră de reduceri de personal în doar patru luni pentru compania de social media cu o valoare de 469 de miliarde de dolari. Ea se adaugă reducerilor anunţate în noiembrie, care au afectat 11.000 de locuri de muncă - aproximativ 13% din forţa de muncă - cea mai drastică rundă de disponibilizări.

Într-o postare pe blog, Zuckerberg a declarat că liderii vor prezenta planurile de restructurare în următoarele două luni, grupul urmând să anuleze proiectele cu prioritate mai mică şi să reducă rata de angajare. De asemenea, Meta va închide 5.000 de posturi vacante.

Noua rundă de reduceri subliniază eforturile lui Zuckerberg de a ţine sub control finanţele Meta, în condiţiile în care încetinirea economică a afectat veniturile acesteia.

"Anul trecut a fost un semnal de alarmă. Economia mondială s-a schimbat, presiunile concurenţiale au crescut, iar creşterea noastră a încetinit considerabil", a declarat Zuckerberg. "În acest moment, cred că ar trebui să ne pregătim pentru posibilitatea ca această nouă realitate economică să continue mulţi ani."

Echipele de recrutare au fost prezentate de Zuckerberg ca fiind una dintre diviziile care vor fi afectate în mod predominant în această rundă de reduceri. Se aşteaptă ca echipele de politici, marketing şi comunicare să fie, de asemenea, afectate, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

De asemenea, un număr tot mai mare de lideri de rang înalt au părăsit compania în ultimele săptămâni, ceea ce sporeşte incertitudinea la nivel intern. Nada Stirratt, vicepreşedinte al organizaţiei de vânzări pentru Americi la Meta, a demisionat luni, potrivit a trei persoane familiare cu subiectul, iar directorul general de afaceri Marne Levine a plecat în februarie.

Reducerile profunde ale forţei de muncă de la Meta au venit ca răspuns la frustrarea investitorilor cu privire la numărul mare de angajaţi ai companiei şi la decizia lui Zuckerberg de a face investiţii de mai multe miliarde de dolari în construirea unui "metavers".

În anticiparea reducerilor, bugetele unor echipe au fost îngheţate, în timp ce liderii au anunţat recent unii angajaţi că nu vor mai acorda promovări la nivel de director pentru anumite echipe, au declarat două persoane. Incertitudinea a dus la perturbări şi la un moral scăzut la nivel intern timp de luni de zile, au declarat mai multe persoane din interior.

"Avem o adevărată dilemă în ceea ce priveşte talentele atunci când există atât de mult haos", a declarat un membru al personalului de rang înalt, adăugând că acest lucru a afectat avansarea şi remunerarea.

La fel ca şi alte afaceri care depind în mare măsură de cheltuielile de publicitate, Meta s-a prăbuşit în acest an, confruntată cu condiţii macroeconomice dificile şi cu concurenţa cu rivali precum TikTok. În acelaşi timp, Zuckerberg a reorientat atenţia companiei sale către investirea a 10 miliarde de dolari pe an în construirea unui metavers digital plin de avatare, o iniţiativă care este puţin probabil să fie profitabilă timp de ani de zile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reduceri,
zuckerberg

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.