Criza care schimbă totul. Economiile europene sunt puse faţă în faţă cu o problemă infinit mai gravă decât pandemia

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 12 aprilie 2022 283 afişări

Criza care schimbă totul. Economiile europene sunt puse faţă în faţă cu o problemă infinit mai gravă decât pandemia

Războiul declanşat în Ucraina a forţat impunerea unor valuri de sancţiuni economice fără precedent care duc Rusia în pragul prăbuşirii, dar care totodată afectează Occidentul într-o manieră mult mai gravă decât criza sanitară globală, scrie CNCB.

Pe fondul agresiunilor la care a fost şi este supusă Ucraina, liderii europeni au decis să-şi reducă depedenţa energetică faţă de Rusia. Parlamentul European a lansat săptămâna trecută un apel pentru un embargo total asupra petrolului, cărbunelui şi gazului rusesc.

Cu toate acestea, această deconectare rapidă ar putea costa Europa scump, într-un moment în care Comunitatea Europeană deja se confruntă cu o inflaţie record ce ameninţă să şteargă revenirea economică începută în 2021.

Directorul ING al departamentului de macro-economie a subliniat recent că unul dintre cele mai mari riscuri cu care se confruntă Europa este pierderea competitivităţii pe plan internaţional.

„Războiul schimbă tot pentru continentul european. Nu vorbesc doar despre securitate şi apărare, ci şi despre întregul sistem economic. Experimentăm acum dezavantajul modelului nostru economic, care se bazează pe economii orientate spre export, susţinute de o industrie puternică, dar şi de o depedenţă energetică periculoasă”, a declarat oficialul

Europa a beneficiat din plin de efectele globalizării, iar acum ea trebuie să se concentreze pe tranziţie către energia verde şi căutarea autonomiei energetice. De asemenea, economiile trebuie să îşi sporească cheltuielile în domeniul apărării, digitalizării şi educaţiei, sunt de părere analiştii.

„În momemntul în care vom reuşi să depăşim aceste provocări ne vom afla într-o poziţie extraordinară, însă până atunci presiunea asupra economiilor va fi uriaşă. Războiul are loc pe teritoriul unuia dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale din lume. Asta înseamnă că preţurile alimentelor vor creşte la niveluri alarmante. La această  problemă se adaugă şi o inflaţie puternică care va afectea cel mai grav economiile în curs de dezvoltare”, a Carstern Brzeski de la ING.

Pieţele de capital europene sunt şi ele aruncate în haos pe fondul războiului, fiind caracterizate acum de un nivel de incertitudine fără precedent.

Analiştii sunt de părere că o revenire la normalitatea economică de dinaintea războiului este aproape imposibilă în acest momemnt.

Cea mai mare bancă din zona europ, BNP Paribas, este de părere că urmează o perioadă de intensificare a cheltuielilor guvernamententale şi majorarea datoriilor externe, dublată de o inflaţie care va continua să crească. Pe termen lung, aceastea vor fi principalele dileme cu care se vor confrunta ţările Europei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economii,
criza,
europene,
problema

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.