Creditorii externi au plecat nemulţumiţi de la Atena

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 martie 2013 20 afişări

Negociatorii reprezentând "troica" de creditori externi instituţionali ai Greciei (UE, FMI, BCE) au întrerupt discuţiile cu autorităţile de la Atena, după două săptămâni, întrucât n-au reuşit să se înţeleagă cu acestea în privinţa condiţiilor de îndeplinit pentru următoarea tranşă de împrumut, în valoare de 2,8 mld. euro.

Echipa de negociatori va reveni la Atena probabil la începutul lui aprilie, sperând ca până atunci guvernul grec să fie convins să accepte cerinţele lor. Principalele divergenţe vizează concedierea a 25.000 de angajaţi din sectorul public, pe care Atena vrea s-o evite, şi programul întârziat de privatizări, începând cu loteria naţională, de pe urma căruia guvernul grec spera să obţină rapid zeci de miliarde de euro pe care să le poată adăuga la sacul cu venituri bugetare.

Între timp, şomajul a atins 26%, ceea ce înseamnă că aproape 1,3 mil. de greci nu au de lucru. Mii de studenţi au manifestat joi la Atena contra reducerilor de personal din universităţi, decise de guvern în cadrul programului de reforme structurale destinate reducerii cheltuielilor statului şi creşterii veniturilor bugetare astfel încât Grecia să-şi poată achita datoria către bănci şi creditorii externi.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/creditorii-externi-au-plecat-nemultumiti-de-la-atena-10672424
10672424
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.