COTAR: Statul le permite asiguratorilor să se declare pe pierdere, banii sunt transferaţi în afară

Autor: Dorin Oancea Postat la 01 martie 2021 57 afişări

COTAR: Statul le permite asiguratorilor să se declare pe pierdere, banii sunt transferaţi în afară

Statul le permite asiguratorilor să se declare „pe pierdere”, deşi au rămas cu un surplus de cel puţin 20% din sumele încasate pentru perioada în care a fost instituită starea de urgenţă, iar banii sunt transferaţi în afara ţării, arată Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor COTAR.

Confederaţia a transmis Guvernului şi Parlamentului un memoriu prin care răspunde la trei întrebări esenţiale pentru 8 milioane de şoferi şi unor instituţii care de 30 de ani nu şi-au îndeplinit atribuţiile.

Principalul efect al restricţiilor de anul trecut a fost reducerea semnificativă a circulaţiei pe drumurile publice şi a numărului de accidente rutiere. Primele de asigurare RCA sunt achitate anticipat şi integral, asiguratorii nefiind obligaţi de lege să restituie banii, astfel încât au rămas cu un surplus de cel puţin 20% din sumele încasate penntru perioada în care a fost instituită starea de urgenţă. Industria de asigurări a prosperat în pandemie, înregistrând o scădere accentuată a numărului dosarelor de daună.

Dacă în anul 2019 numărul dosarelor de daună RCA a fost de aproximativ 393.000, în anul 2020 nu a depăşit 300.000 – cu aproape 100.000 mai puţine (echivalentul unui trimestru). Există doi factori principali care determină preţul RCA: frecvenţa daunei (numărul de accidente raportate la numărul de poliţe anualizate) şi severitatea daunei (valoarea medie a despăgubirii). În trimestrul III al anului 2020, dauna medie RCA a fost de 5.532 lei, aşa cum rezultă din ultima raportare a ASF. Care a fost valoarea totală a despăgubirilor ce ar fi trebuit achitate de către asiguratorii RCA, în anul 2020, în urma determinării valorii daunei medii?

300 000 de dosare de daună deschise în anul 2020 înmulţit cu 5.532 lei dauna medie RCA înseamnă 1.659.600.000 lei care reprezintă despăgubirile ce ar fi trebuit achitate de către piaţa de asigurări RCA, în 2020, pentru poliţele emise în acelaşi an, calculează COTAR.

În comunicatul ASF din 11 februarie 2021 se menţionează că asiguratorii au încasat în anul 2020, doar din poliţele RCA, suma de 3,97 miliarde de lei, cu 5% mai mult faţă de anul anterior. Un calcul arată că la 3.970.000.000 lei încasaţi din poliţele RCA, asiguratorii ar fi trebuit să achitate daune în valoare de 1.659.600.000 lei. Există o diferenţă de 2.310.400.000 lei între sumele încasate şi despăgubirile plătite, notează confederaţia.

„Din raportările ASF aflăm că, în realitate, lucrurile sunt cu mult mai grave. Mai puţin de jumătate din dosarele de daună sunt achitate în termenul legal. Procentul de dosare de daune achitate în termen scade de la trimestru la trimestru, în condiţiile în care numărul de dosare de daună a scăzut considerabil anul trecut. Cu toate acestea, preţul RCA continuă să crească artificial”, a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.

În trimestrul III al anului 2020 (ultima raportare transmisă de ASF) au fost avizate 86.429 dosare de daună, dintre care asiguratorii au achitat 40.584, rămânând alte 44.735 (51,76% din totalul dosarelor avizate) neachitate. Termenul legal de plată este de 10 zile, iar perioada de transmitere a raportărilor către ASF este de 45 de zile, termen suficient ca asiguratorii să achite toate dosarele de daună în termenul legal. Asta înseamnă că asiguratorii au achitat, în mod real, sub 50% din totalul dosarelor de daună în termenul legal. Nu trebuie uitat faptul că aproape 80% din piaţa RCA din România este deţinută de două societăţi, acestea fiind şi cele sancţionate de ASF, în anii precedenţi, pentru neachitarea la timp a daunelor.

O variantă mai simplă de calcul relevă faptul că cele aproape 100.000 de dosare de daună avizate în 2020, mai puţine faţă de aceeaşi perioadă de raportare a anului 2019, au generat plăţi de daune mai mici cu 553 milioane lei (aproximativ 115 milioane de euro). Pe cale de consecinţă, 80% din această sumă a rămas în buzunarele celor două societăţi de asigurare care deţin această cotă de piaţă. În mod paradoxal, acest lucru nu a dus la îmbunătăţirea conduitei celor două companii în privinţa plăţii daunelor ci, din contră, asiguratorii au inventat noi pretexte pentru a refuza să-şi exercite obligaţiile de plată.

COTAR susţine că preţul RCA a crescut în ultimele luni, deşi a scăzut semnificativ numărului de accidente, pentru că statul le permite asiguratorilor să facă asta. În plus, din banii strânşi de societăţile de asigurări, din poliţele RCA, o mică parte se alocă pentru plata daunelor, iar restul de bani pleacă din ţară, prin dosarul preţurilor de transfer (contracte de reasigurare fictive, contracte de consultant, contracte de prestări servicii IT, etc);

Confederaţia mai susţine că firmele de asigurări din România nu sunt „pe pierdere”, aşa cum susţin public, de 30 de ani, dar că statul le permite să figureze, în permanenţă, ca fiind pe pierdere.

Memoriul a fost transmis către Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital, respectiv Comisiei economice, industrii şi servicii ale Senatului, precum şi Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaţilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cotar,
rca,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.