Costul real al inflaţiei mici: salarii ţinute în frâu

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 martie 2014 148 afişări

Piaţa muncii, respectiv evoluţia salariului mediu brut şi a costului unitar cu forţa de muncă, nu au generat presiuni inflaţioniste în ultimul trimestru din 2013, ceea ce a contribuit la minimele istorice ale inflaţiei consemnate în ultimele luni, constată BNR.

Costul real al inflaţiei mici: salarii ţinute în frâu

Pentru perioada septembrie-noiembrie 2013, BNR constată că "dinamica salariului mediu brut nominal a rămas relativ constantă la nivelul atins după majorarea din luna iulie a salariului minim brut pe economie, iar pentru trimestrul I 2014 se anticipează că impactul exercitat asupra mediei pe economie de următoarea etapă de modificare a acestuia din urmă va fi parţial compensat de atenuarea aşteptărilor inflaţioniste şi de menţinerea unor politici salariale prudente în rândul companiilor private, precum şi în sectorul bugetar".

În decembrie, ritmul anual de majorare a salariului nominal net s-a redus cu 1% faţă de luna precedentă, până la 3,7%; în decembrie 2013 faţă de aceeaşi lună a lui 2012, salariul lunar mediu net a crescut cu 3,7% (real: 2,1%), iar pe ansamblu în 2013, acelaşi indicator a crescut cu 4,8% (real: 0,8%).

În acelaşi timp, productivitatea muncii în industrie a crescut cu 7,1% pe parcursul anului trecut (decembrie 2013 faţă de decembrie 2012: 10,9%). "În industrie, câştigurile de productivitate au continuat să susţină dinamica negativă a costurilor unitare cu forţa de muncă, contribuind la consolidarea dezinflaţiei şi a competitivităţii externe a producătorilor autohtoni", notează BNR în ultimul Raport asupra inflaţiei.

Conform rezultatelor sondajului INS/DG ECFIN, citat de BNR în ultimul buletin trimestrial, "aşteptările pe termen scurt sugerează menţinerea caracterului eterogen al condiţiilor pe piaţa muncii la nivelul principalelor sectoare: perspective negative în construcţii şi în servicii, respectiv semnale de ameliorare relativă în industrie şi, mai vizibil, în comerţ".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/costul-real-al-inflatiei-mici-salarii-tinute-in-frau-12178121
12178121
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.