Coşmarul echipelor IT din companii: angajaţii amestecă viaţa personală cu munca de birou

Autor: Ioana Matei Postat la 21 aprilie 2021 134 afişări

Coşmarul echipelor IT din companii: angajaţii amestecă viaţa personală cu munca de birou

Circa 43% dintre angajaţii din România lucrează în prezent din altă parte decât de la birou, iar riscurile de securitate IT pentru companii cresc semnificativ, mai ales când munca se desfăşoară de pe dispozitive nesecurizate sau când viaţa personală se amestecă cu cea profesională, arată un studiu recent Bitdefender.

Creşterea timpului petrecut în faţa telefoanelor, tabletelor şi laptopurilor din timpul pandemiei şi migrarea către munca de oriunde au determinat subţierea graniţelor între activitatea de birou şi cea de timp liber, iar cei mai mulţi angajaţi îmbină utilul cu plăcutul când folosesc dispozitivele.

Studiul relevă că obiceiurile merg în ambele sensuri, astfel că laptopul şi telefonul de birou ajung să fie folosite de angajaţi şi pentru relaxare, dar şi dispozitivele personale tind să fie folosite uneori pentru a munci.

Laptopul de serviciu, bun la toate

Când vine vorba despre folosirea laptopului sau telefonului de serviciu în scop personal, doar o treime dintre angajaţi spun că nu folosesc deloc terminalele puse la dispoziţie de firmă pentru altceva decât muncă. În schimb, 38% spun că folosesc aceste dispozitive pentru puţine activităţi personale, 12% pentru aproximativ jumătate, 11% pentru cea mai mare parte, iar 6% spun că folosesc doar dispozitive ale angajatorului pentru orice activitate personală.

„Companiile trebuie să investească în trainguri de securitate pentru angajaţi ca să le explice riscurile la care se expun - atât ei înşişi, cât şi compania pentru care lucrează - atunci când folosesc calculatorul în alte scopuri decât cele de serviciu. Echipele IT pot să implementeze politici de securitate mult mai stricte prin care să limiteze drepturile angajaţilor pe dispozitivele de serviciu”, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice la Bitdefender.

Când dispozitivele de la firmă se lasă aşteptate

Un semnal de alarmă pentru securitatea IT a companiilor este că unul din cinci oameni utilizează un dispozitiv personal pentru toate activităţile legate de serviciu, iar 14% pentru cea mai mare parte a activităţilor de birou. De cealaltă parte, jumătate dintre cei chestionaţi spun că nu folosesc deloc sau prea puţin propriile dispozitive pentru a lucra.

„Organizaţiile ar trebui să le asigure angajaţilor dispozitive pe care să-şi desfăşoare activitatea profesională, iar în cazul în care aceştia lucrează în regim independent ar trebui să discute cu echipele IT şi să ceară recomandări legate de programele pe care le pot folosi şi de bunele practici de securitate pe care ar trebuie să le respecte. Angajaţii trebuie să se asigure că toate sistemele de securitate funcţionează corespunzător, iar sistemul de operare şi programele care rulează au toate actualizările la zi”, mai spune specialistul Bitdefender.

Responsabilii de securitate informatică din companii continuă să fie îngrijoraţi de implicaţiile fenomenului work-from-home la scară globală. Ei au constatat că angajaţii sunt mai relaxaţi când vine vorba de măsuri de securitate IT doar pentru că lucrează de acasă şi au iluzia siguranţei propriului cămin.

În plus, alţii au semnalat drept motiv de îngrijorare faptul că angajaţii nu respectă protocolul impus de companie şi nu sesizează potenţiale probleme echipelor IT. De aceea, unul din trei specialişti în securitate chestionaţi de Bitdefender în 2020 - în cadrul unui studiu global  spune că riscul ca angajaţii să devină victime ale unor capcane întinse de criminalii informatici este cât se poate de real, iar 31% cred că o neglijenţă a angajaţilor ar putea duce chiar la scurgeri de date din companie. 

Printre potenţialele riscuri specifice lucratului de acasă se numără şi folosirea unor reţele de internet securizate necorespunzător, accesul unui alt membru al familiei la dispozitivul angajatului, dar şi folosirea simultană a serviciilor de mesagerie în scop personal şi de business.

Studiul a fost realizat online la comanda Bitdefender de către iSense Solutions pe un eşantion de 503 respondenţi din România, reprezentativ pentru populaţia urbană cu acces la internet, în perioada 15-19 martie 2021. Marja de eroare +/- 4,38%, la un nivel de încredere de 95%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
birou,
munca,
companii,
echipe,
viata

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.