Corina Creţu, europarlamentar şi fost comisar european, pune sub semnul întrebării capacitatea Guvernului de a livra Planul National de Redresare şi Rezilienţă în forma dorită de Comisia Europeană, cu proiecte mature şi bugete clare

Autor: Roxana Rosu Postat la 27 aprilie 2021 42 afişări

Corina Creţu, europarlamentar şi fost comisar european, pune sub semnul întrebării capacitatea Guvernului de a livra Planul National de Redresare şi Rezilienţă în forma dorită de Comisia Europeană, cu proiecte mature şi bugete clare

Corina Creţu, europarlamentar şi fost comisar european, pune sub semnul întrebării, într-o postare pe Facebook, capacitatea Guvernului de a livra într-o lună Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în forma dorită de Comisia Europeană, respectiv să propună proiecte mature, care sa dea startul unor investiţii şi reforme potrivite timpurilor pe care le trăim.

”Sunt, sincer, îngrijorată şi sceptica. In primul rând, nu exista proiecte mature care sa accelereze rata de absorbţie a fondurilor reale, care pot fi folosite acum - nu pe hârtie, nu in viitor - pentru 2014-2020. La plecarea mea din funcţia de Comisar European aprobasem toate proiectele considerate mature (in valoare de peste 50 de milioane de euro fiecare) pe care Romania le-a depus pana la 1 Iulie 2019, toate însumând 5,8 miliarde de euro fonduri europene.  Este fezabil sa speram ca in mai puţin de o luna Romania va putea depune proiecte de calitate, care sa schimbe cu adevărat fata ţării, proiecte in valoare de aproape opt ori mai mare decât cele depuse in ultimii şapte ani? Incerc sa fiu realista”, spune Corina Creţu.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit luni cu premierul Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pentru a discuta situaţia PNNR. La finalul întâlnirii, Ludovic Orban a declarat că Planul este în negociere şi că anumite proiecte trebuie pregătite mai bine.

România are alocat un buget de 30 miliarde euro de la CE, sume care trebuie angajate în proiecte până în 2023, urmând ca licitaţiile şi partea de implementare sa se realizeze pana la 31 august 2026.

Pentru proiectele neîncheiate până la acea data, fondurile europene vor fi returnate integral Comisiei Europene.

Autorităţile europene au retrimis României prima versiune a PNNR, pentru a fi refăcut şi revizuit.

Comisia Europeana a transmis, pe scurt, faptul ca exista 6 piloni agreaţi de miniştrii ECOFIN in februarie 2021, piloni care au fost şi adoptaţi in Parlamentul European, şi pentru toti aceşti piloni trebuie sa existe proiecte concrete, buget aferent, calendar desfăşurat.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.