Coreea de Sud şi SUA încep cele mai ample exerciţii militare din ultimii ani, pe fondul reacţiilor din Coreea de Nord

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 22 august 2022 21 afişări

Coreea de Sud şi Statele Unite au început luni cele mai ample exerciţii militare comune din ultimii ani, au spus oficialii, în timp ce aliaţii încearcă să-şi intensifice pregătirea faţă de potenţialele teste cu rachetă ale Coreei de Nord, a raportat Reuters.

Exerciţiile anuale de vară, redenumite în acest an „Ulchi Freedom Shield” şi programate să se încheie la 1 septembrie, au venit după ce preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a preluat mandatul în mai, a promis că va „normaliza” exerciţiile combinate şi va stimula descurajarea împotriva Nordului. 

Coreea de Sud a lansat separat, luni, exerciţiile de apărare civilă Ulchi, de patru zile, menite să stimuleze pregătirea guvernului, pentru prima dată de la apariţia pandemiei de coronavirus.

Exerciţiile militare şi civile au ca scop îmbunătăţirea pregătirii ţării în raport cu modelele în schimbare ale războiului, în special cu cu ameninţările cibernetice împotriva unor facilităţi cheie, cum ar fi fabricile de cipuri şi lanţurile de aprovizionare, a declarat Yoon.

„Menţinerea păcii în peninsula coreeană se bazează pe postura noastră de securitate etanşă”, a spus Yoon la o şedinţă a cabinetului, solicitând exerciţii amănunţite bazate pe scenarii din lumea reală.

Amploarea exerciţiilor a fost cea mai mare din ultimii 5 ani, fiind reduse din cauza COVID-19 şi a încercărilor predecesorului lui Yoon de a relua discuţiile cu Phenianul.

Coreea de Nord a lansat două rachete de croazieră de pe coasta de vest săptămâna trecută, după ce Coreea de Sud şi Statele Unite au început antrenamentele preliminare pentru exerciţii.

Coreea de Nord a efectuat teste de rachete într-un ritm fără precedent în acest an şi este gata să efectueze oricând al şaptelea test nuclear, au declarat oficialii de la Seul.

Pentru a contracara mai bine ameninţările crescânde cu rachete ale Coreei de Nord, ministerul Sudului a declarat că va îmbunătăţi capacităţile de detectare a rachetelor şi va face eforturi pentru desfăşurarea timpurie a unui nou sistem interceptor.

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au participat la un exerciţiu recent de apărare antirachetă balistică în largul coastei Hawaii, primul astfel de exerciţiu din 2017, când relaţiile dintre Seul şi Tokyo au atins cel mai scăzut punct din ultimii ani.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.