Comunitatea condamnata sa dispara de pe Pamant. Cum se va transforma planeta in urmatorii ani

Postat la 31 iulie 2013 175 afişări

Aproape nimeni in America nu a auzit de satul Kivalina din Alaska. Este o limba de nisip in Marea Bering, care nu exista pe harta statului american, ca sa nu mai vorbim de cea a SUA. Ceea ce nici nu este departe de adevar, avand in vedere ca, cel mai probabil in 10 ani, asezarea va fi inghitita de ape, scrie BBC.

Comunitatea condamnata sa dispara de pe Pamant. Cum se va transforma planeta in urmatorii ani

 Patru sute de eschimosi traiesc in prezent in satul Kivalina, in cabine de tabla care au inlocuit igluurile, si a caror existenta depinde de vanat si pescuit.

Marea le-a fost singurul sprijin generatii la rand, dar in ultimii 20 de ani topirea masiva a gheturilor arctice i-a facut extrem de vulnerabili in fata eroziunii coastelor. Nu mai exista nici gheata subtire care le proteja tarmul de puterile distructive ale furtunilor care fac ravagii toamna si iarna, iar bancurile de nisip din Kivalina s-au diminuat semnificativ.

O furtuna puternica de acum doi ani a dus la evacuarea de urgenta a intregii populatii de pe insula, iar specialistii estimeaza ca, pana in 2025, Kivalina nu va mai putea fi locuita.

Cititi mai multe pe www.incont.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/comunitatea-condamnata-sa-dispara-de-pe-pamant-cum-se-va-transforma-planeta-in-urmatorii-ani-11186169
11186169
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.