Companiile germane de utilităţi sunt pe cale să încheie acorduri pe termen lung pentru GNL cu Qatar

Autor: Dorin Oancea Postat la 20 septembrie 2022 23 afişări

Companiile germane de utilităţi RWE şi Uniper sunt pe cale să încheie acorduri pe termen lung pentru a cumpăra gaze naturale lichefiate (GNL) din proiectul North Field Expansion din Qatar pentru a contribui la înlocuirea gazului rusesc, anunţă Reuters, care citează trei surse anonime.

Companiile germane de utilităţi sunt pe cale să încheie acorduri pe termen lung pentru GNL cu Qatar

Discuţiile dintre Germania şi Qatar au fost marcate de divergenţe cu privire la condiţiile cheie, cum ar fi durata contractelor şi preţurile, dar sursele din industrie au declarat că se aşteaptă ca părţile să ajungă la un compromis în curând.

Cea mai mare economie europeană îşi propune să înlocuiască toate importurile de energie din Rusia până la jumătatea anului 2024, un efort major pentru o ţară care se bazează în principal pe gazele naturale pentru a-şi alimenta industria.

În timp ce acordurile de aprovizionare cu Qatar ar fi pozitive pentru Germania, acestea nu ar oferi o soluţie iminentă la criza energetică a Berlinului, deoarece vastul proiect de extindere a câmpului nordic nu este aşteptat să intre în funcţiune înainte de 2026.

În luna mai, Reuters a relatat că discuţiile au întâmpinat dificultăţi deoarece Germania a fost reticentă în a se angaja să încheie acorduri pe o perioadă de cel puţin 20 de ani şi, de asemenea, a dorit ca preţurile să fie legate de preţurile de referinţă ale gazelor naturale din Olanda, mai degrabă decât de cele ale petrolului.

Una dintre surse a declarat că discuţiile sunt acum mai constructive decât în urmă cu câteva luni. O altă sursă a declarat că este posibil ca utilităţile să convină asupra unor acorduri pe 15 ani, în timp ce o a treia sursă a declarat că s-ar putea ajunge la un acord în câteva săptămâni.

Qatar Energy nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Uniper a declarat luni pentru Reuters că a rămas în discuţii cu Qatar, dar că nu a ajuns la un acord. "Uniper lucrează în prezent din greu pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu gaze. Qatar joacă un rol important în acest sens", a declarat compania.

RWE a declarat pentru Reuters că se află în discuţii "bune şi constructive" cu Qatar, fără a fi mai precis.

În prezent, cele două companii de utilităţi cumpără GNL din Qatar pe piaţa spot. RWE a semnat un acord cu Qatar în 2016 pentru până la 1,1 milioane de tone de GNL pe an, dar acesta expiră anul viitor.

Cancelarul german Olaf Scholz se va deplasa sâmbătă în Arabia Saudită pentru o vizită de două zile în regiunea Golfului, care îl va duce, de asemenea, în Emiratele Arabe Unite şi în Qatar.

Se aşteaptă ca Scholz să semneze contracte de GNL în timpul vizitei sale în Emiratele Arabe Unite, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.

Este puţin probabil ca RWE şi Uniper să semneze acorduri cu Qatar în timpul vizitei lui Scholz, deoarece reprezentanţii guvernamentali încheie de obicei mai întâi acorduri mai largi, care apoi pregătesc terenul pentru ca părţile comerciale să finalizeze detaliile, a declarat una dintre surse.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
gaze,
qatar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.